Додик: Пројекти у Српској биће снажно настављени

15.09.2014 Актуелно

„Имали смо састанке у ‘Зарубежњефту’ и ‘Гаспрому’ у функцији јачања нашег увјерења да ћемо пројекте које заједнички раде ове двије компаније у Српској бити снажно настављени и да неће бити застоја било које врсте, без обзира на актелну ситуацију и глобалне проблеме у односима Русије и значајног дијела међународне заједнице“, рекао је Додик Срни.

Он је истакао да је у „Зарубежњефту“ делегација из Српске упозната са снажним опредјељењем да буде оспособљена производња у Рафинерији нафте у Броду и Рафинерији уља у Модричи која одговара потребама тржишта, без обзира на неке раније спекулације.

„У ‘Зарубежњефту’ кажу да немају намјеру одустати од пројеката, него желе чак модернизовати рафинерију тако што ће енергетску потрошњу пребацити на гас“, истакао је Додик.

Он је нагласио да ће споразум, који су данас у Москви потписали предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и генерални директор компаније „Гаспром“ Алексеј Милер, подразумијевати директну испоруку из „Гаспрома“ у Српску преко предузећа „Гас-Рес.

„У ‘Зарубежњефту’ је потврђено даље опредјељење да наставе даље развијати и модернизовати мрежу бензинских пумпи, укључујући изградњу нових пумпи на аутопуту Бањалука-Градишка. Они су успјели да смање оперативне губитке, задовољни су постигнутим и у том погледу ће наставити да проводе план стабилизације саме компаније“, рекао је Додик.

Он истиче да „Зарубежњефт“ не намјерава отпуштати раднике, него су направили стимулативни модел за раднике, па сви који се залажу и доприносе резултату компаније могу рачунати на плате веће и до 20 одсто.

„Ово је примјер да треба мотивисати раднике који раде, без обзира о којој компанији у Републици Српској је ријеч“, истакао је Додик.

Москва: Куповина гаса за Српску без посредника

У Москви је завршен састанак предсједника Републике Српске, Милорада Додика и премијерке Жељке Цвијановић са представницима „Гаспрома“. 

На састанку је потписан уговор о куповини гаса за Републику Српску без посредника и по много повољнијим условима.

Српска ће, посредством компаније РЕС гас, директно куповати гас од Гаспрома.

Званичници Српске са генералним директором Зарубежњефта

У Москви је у току састанак предсједника Републике Српске, Милорада Додика и премијерке Жељке Цвијановић са Сергејем Кудрашовим, генералним директором компаније „Зарубежњефт“.

Како сазнаје РТРС на данашњем састанку једна од тема разговора, између осталог, биће и гасификацији Рафинерије у Броду.

За два часа планиран је састанак у „Гаспрому“ гдје ће се говорити о директној набавци гаса за Српску – без посредовања „БХ гаса“.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић бораве у дводневној посјети Москви гдје ће се састати са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.

Архива