Додик: Остали смо на ногама упркос свим изазовима

09.09.2014 Актуелно

Додик је најавио да ће РС покушати да дође до стабилних, дугорочно одрживих финансијских извора.

„Покушаћемо утицати на повећање и пензија и плата. Такође, сматрам успјехом што смо у свим овим годинама одржали плате и пензије“, истакао је Додик.

Предсједник РС је рекао да је поносан на све што је актуелна власт на челу с њим урадила у протекле четири године, истакавши да се у постојећим околностима није могло више урадити.

„Република, која нема међународни статус државе, која је дио БиХ, оспоравана од те исте БиХ и једног дијела странаца, није могла више да учини на економском развоју. Највећи успјех је што смо у протеклих осам година успјели да останемо на ногама упркос свим изазовима“, истакао је Додик. Упитан да прокоментира позив политичких противника да се више бави економијом и развојем, а мање национализмом, Додик је оцијенио да је то „флоскула коју су подвалили странци“.

„То је, као, немојте говорити о РС и да сте Србин, онда ћете имати 5.000 КМ плату. А онда ћете пренијети надлежност. То је тема јавног подметања, олако прихваћеног. Сама чињеница да смо у овом времену повећали бруто производ 70 посто говори да смо се итекако, итекако бавили економијом“, истакао је Додик.

Предсједник РС је поновио да је „БиХ оквир који угрожава РС“.

„Изгубљене су године, и то није само моја оцјена. Ја само не вјерујем у могућност БиХ као самосталне државе. А Српска ником не би сметала као самостална држава и не би била реметилачки фактор“, закључио је Додик.

Неће бити формиран врховни суд БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да врховни суд БиХ неће бити формиран, без обзира на притиске и амбиције политичког Сарајева.
Додик је нагласио да је правосуђе у БиХ вануставно постављено и да БиХ нема надлежности за правосуђе.

„Политичким насиљем високих представника уведен је институт Тужилаштва и Суда БиХ, на то упорно упозоравамо и тражимо редефинисање свега тога. То је мјесто неправде, а не правде“, рекао је предсједник Додик за „Неса-радио“.

Он је изјавио да Српска није против постојања одређених судова на нивоу БиХ, али искључиво за суђење у стварима које се односе на уставне надлежности БиХ.

Додик подсјетио да је Српска прије неколико година на јавну сцену вратила тему правосуђа када је дошла бивши високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон са којом су постигнути одређени договори.

„Спремни смо да уђемо у једну другу фазу – да кроз промјену Устава Републике Српске одбацимо правосудну надлежност БиХ и вратимо у надлежност Српске именовање судија и тужилаца, као и одговорност за правосуђе“, каже предсједник Српске.

Странка има добар тим људи који имају потенцијала

Предсједник СНСД-а Милорад Додик истакао је да СНСД има добар тим људи, као што су Игор Радојичић, Жељка Цвијановић и други, који имају потенцијала да на прави начин изграде бољу и стабилнију Републику Српску.
Додик је нагласио да изборни слоган СНСД-а „За побједу Српске“ значи остати, бити оптимистичан и вјеровати у Републику Српску, те да ова странка заступа слободан начин живота у миру, без репресије било кога и без тортуре.

Он је за радио „Нес“ рекао да Српска нема непријатеље са оружјем, али да има софистициране који су спремни да је мајоризују и подреде њен развој својим интересима.

Додик је подсјетио да формирање Републике Српске није дочекано са одушевљењем код многих, те упозорио да је сваки напад на аутономију Српске – угрожавање Српске.

Наводећи да Српска нема аспирације према Федерацији БиХ, да никога не угрожава, а да у њој није угрожен ниједан Бошњак и Хрват, Додик је истакао да су флоскулу да се бави национализмом „подметнули странци“.

Говорећи о раду владајуће коалиције када је ријеч о економији, Додик је истакао да се власт предвођена СНСД-ом успјешно бавила тим питањем.

„Успјешно се бавимо питањем економије и развоја. Нека покаже опозиција шта је урадила за вријеме свог мандата. Ништа нису направили. Нека покажу аутопут од 50 километара, двије термоелектране, двије хидроцентрале које се граде, 11 основних школа, четири факултета у Бањалуци и два у Источном Сарајеву што смо ми урадили“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да за вријеме владавине садашње опозиције није било глобалне кризе и да је стопа задужености Српске до 2005. године била већа него што је данас.

Архива