Додик и Либерман за још јачу сарадњу Републике Српске и Израела

11.09.2014 Актуелно

 

Додик и Либерман истакли су да између Израела и Републике Српске нема отворених питања и да је сарадња, како на политичком, тако и на привредном, економском и културном плану, на највишем нивоу.

Предсједник Републике Српске изјавио је да је на састанку разговарано о политичким и економским питањима и доброј сарадњи, разумијевању и међусобној подршци.

„Наше пријатељство је већ доказано. Користимо ову прилику да се међусобно упознамо о ситуацији на Балкану и Блиском истоку, а прије свега о ставовима државе Израела и Републике Српске“, рекао је Додик након састанка.

Либерман је рекао да Израел дубоко цијени улогу српског народа данас и додао да се односи у будућности могу градити на здравим основама.

Он је нагласио да су предсједник Додик и премијер Жељка Цвијановић установили односе између државе Израел и Републике Српске, те да се памти и цијени топао и конструктиван однос Српске према Израелу.

„Управо та конструктивност је повод за ове разговоре и за даљу сарадњу двије стране“, рекао је Либерман.

Он је нагласио да Израел дубоко цијени улогу српског народа, поготову у Републици Српској током не тако давне прошлости, сапатништва и заједничке борбе против нацистичких злочинаца.

„То само представља темељ за даљу сарадњу и то је нешто што и те како знамо да поштујемо. Уз то бих додао и однос Републике Српске према жртвама холокауста, као једног темеља за даљу сарадњу на историјским основама“, рекао је Либерман.

Он је истакао да је пријатељство јеврејског и српског народа природно.

„Када се сагледа заједничка прошлост, будућност можемо да градимо на здравим односима“, рекао је Либерман.

Архива