Додик и Цвијановићева о посјети Русији

19.09.2014 Актуелно

„Ово је био званичан састанак који је одржан у Кремљу и имали смо прилику да захвалимо предсједнику Путину за подршку Дејтонском мировном споразуму“, рекао је Додик и додао да Руска Федерација у континуитету исказује приврженост Дејтонском споразуму кроз рад Савјета за имплементацију мира и Савјета безбједности Уједнињених нација.

„Имали смо прилику да захвалимо предсједнику Путину на континуираној подршци коју нам Русија пружа и кроз Савјет безбједности УН-а и Савјет за имплементацију мира, што је од великог значаја за Републику Српску“, рекао је Додик.

Он је додао да је ова подршка важна прије свега због тога што су Високи представници у Савјету безбједности у својим извјештајима о БиХ увијек износили неистине о Републици Српској.

„Добили смо потврду да ће и на будућим састанцима Руска Федерација уважавати информације које дођу из Српске“, нагласио је Додик.

Према Додиковим ријечима предсједник Путин је дао апсолутну подршку свим пројектима и сарадњи Републике Српске и Руске Федерације.

„Влада Руске Федерације је кроз ребаланс буџета предвидјела кредит за Републику Српску, а путем једне банке ћемо затворити тај кредит и тако нећемо имати неугодности због Парламента БиХ“, изјавио је Додик и истакао да је ово повољан аранжман за РС и тиме ће се осигурати дугорочна стабилност буџета.

Премијерка Цвијановић је говорила о економским аспектима посјете Русији, нагласивши да је једна од тема била опредјељеност да се изградња Јужног тока реализује, без обзира на околности.

„Ми не можемо да утичемо на међународне околности, али је потврђено да Република Српска од Јужног тока не одустаје.
Други пројекат је гасификација прије Јужног тока. Тамо гдје постоји директан прикључак као у Зворнику имаћемо велику корист, јер овај град као и фабрика глинице директно зависе од гаса“, рекла је Цвијановићева.

Премијерка је рекла да је потписала Споразум са Гаспромом који Републици Српској омогућава набавку гаса без посредника, што ће искључити било какву зависност Републике Српске у набавци овог енергента.

„Четврти пројекат су два кредита који смо договорили. То је добар посао“, рекла је Цвијановићева.

Архива