Цвијановић: Моја кампања је оно што сам урадила

07.09.2014 Актуелно

 

„Уопште немам потребу да водим кампању, јер је моја кампања оно што сам до сада урадила са људима у Републици Српској“, истакла је Цвијановићева.

Она је за Алтернативну телевизију синоћ рекла да је њена и политика коалиције коју представља нешто сасвим друго у односу на политику њеног противкандидата Младена Иванића.

„Нисам урадила ниједну ствар због које бих евентуално требало да се постидим или повучем, нисам пренијела ниједну надлежност, нити рекла да приоритет у финансирању имају институције БиХ“, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, у СНСД-у нема заваде.

„Морамо да разумијемо да смо сви дио тима и да није важан појединачни успјех неког, већ збир, односно оно што странка треба да проведе. Да ли ће неко бити у посланичкој групи, па постати министар је небитно“, рекла је Цвијановићева.

Када је ријеч о имовинским картонима кандидата, Цвијановићева сматра да би они требало да буду доступни јавности.

Према њеном мишљењу, у предстојећим изборима на тесту је цијело друштво, а не само политичари и партије, укључујући и медије.

Коментаришући наводе лидера НДП-а Драгана Чавића о притисцима на запослене у јавним институцијама да гласају за СНСД, Цвијановићева је рекла да нема таква сазнања.

„Имали смо и најаве да ће у мају сви опозициони политичари да буду ухапшени, као и изјаву Чавића да је у Народној скупштини подржао одлуку о набавци опреме за припаднике МУП-а, што није тачно. Провјерићу те наводе, али сам рекла шта мислим о кредибилитету тог извора“, рекла је Цвијановићева.

Одржана стабилност буџета, повећане пензије и сачувана радна мјеста

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су најзначајнији резултати актуелне Владе одржање стабилности и функционалности буџета, повећање пензија, те очување и отварање нових радних мјеста у Фабрици глинице „Бирач“ у Зворнику.

Цвијановићева је рекла да се буџет веома брзо „опоравио“ од мајских поплава.

Она је синоћ за Алтернативну телевизију рекла да Република Српска не спада у групу ризично задужених нити високо задужених земаља, док је у периоду прије доласака на власт СНСД-а била једна од најзадуженијих по свим параметрима.

„Ако узмемо у обзир да редовно извршавамо све своје обавезе и редовно сервисирамо свој дуг, те да је у овој години више враћено него што је узето, можемо закључити да наредне године долазимо у растерећенију ситуацију“, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, након мајских поплава направљен је додатни аранжман са Међународним монетарним фондом, али то, како је рекла, није спецификум само Републике Српске, већ и дугих земаља у региону.

Цвијановићева је истакла да постојећа висина пензија није довољна, али је њихова исплата редовна, што је велики успјех, с обзиром да Република Српска финансира и пензионере који су то право стекли у Федерацији БиХ са 7,2 милиона КМ сваког мјесеца.

„Поред тога, побољшали смо и ствари које се односе на приступ здравственој заштити, као и оптерећења доприноса“, рекла је Цвијановићева.

Она је изразила опредијељеност за борбу против корупције, али на систематски и темељан начин.

„Санкције долазе када за то имате услове, односно правосуђе и знате да ће та ствар добити епилог који треба. Сваки пут када бих имала сазнање о томе, ја бих реаговала. Колико је само инспектора МУП-а било приведено, али ту се прича завршава када је у питању Влада“, рекла је она.

Цвијановићева је најавила да ће на предстојећој посјети Русији, током састанка са предсједником те земље Владимиром Путином, бити ријечи о привредним и политичким, те регионалним и европским темама, као и руском кредиту Републици Српској.

Она је указала и на значај завршетка започетих заједничких пројеката са Русијом, од којих изградња крака гасовода „Јужни ток“ има сметњу на релацији ЕУ-Украјина-Русија, као и на нивоу БиХ.

Цвијановићева је рекла да су у оквиру сарадње са Србијом потписани споразуми фондова здравственог осигурања, високошколских институција и агенција за аграрна плаћања.

„Није дошло до замрзавања одређених пројеката. Речено је да они морају да чекају зато што Влада Србије није за њих могла да обезбиједи средства, а ми смо рекли да имамо могућности да их сами довршимо, па ћемо да их надомјестимо другим“, прецизирала је Цвијановићева.

Она је рекла да је за заједничку сједницу влада Републике Српске и Србије припремљена анализа и информација о постојећим пројектима, те да се треба позабавити приједлозима са конференције у Берлину који се могу конкретизовати на добробит грађана обје републике.

„Такође, интересује нас и на који начин ћемо убудуће сарађивати по питању усклађивања одређених законских рјешења у процесу приближавања ЕУ“, рекла је Цвијановићева.

Једино Српска има 75 одсто надлежности за пут ка ЕУ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да у цијелој БиХ једино Српска располаже са 75 одсто надлежности које су релевантне за кретање ка ЕУ.

Цвијановићева је рекла да се Република Српска показала као добар саговорник званичном Бриселу.

„Низ година на нивоу БиХ нисмо имали контакт тачку у Европској комисији, до момента када је у Бриселу порасла свијест о томе како би требало да изгледа европски пут БиХ, знајући о каквим надлежностима располаже“, рекла је Цвијановићева синоћ за Алтернативну телевизију.

Према њеном мишљењу, успјешност многих који се сада налазе на политичкој сцени мјериће се способношћу да се одбрани позиција Републике Српске, уз позивање на уставно-правну аргументацију.

„Ми смо се у томе одговорно поставили и схватили да треба да се утврди механизам координације надлежности институција на европском путу“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да се Република Српска заложила за механизам координације који је сличан као у неким другим децентрализованим земљама.

Архива