Босанско Грахово: Српски повратници тешко живе

14.09.2014 Актуелно

Шпирић је изјавио Срни да српски повратници у овај крај траже охрабрење, подршку и помоћ да би остали и опстали на тим просторима.

Он је истакао да српски народ у Босанском Грахову, Гламочу и Дрвару кроз Српску православну цркву гледа на Бањалуку, Београд и дијаспору, а да им поглед на Ливно и Сарајево само обезбјеђује тугу и муку, јер им 20 година нису жељели помоћи.

Шпирић је позвао међународну заједницу да посјети Босанско Грахово и да се увјери да је то најразрушенија општина у БиХ током посљедњег рата.

„Они који су нам подијелили простор и кроз силу били неправедни, нису успјели да подијеле цркву и Епархију бихаћко-петровачку“, рекао је Шпирић, који је у Босанском Грахову присуствовао празнику Сабора српских светитеља – слави Епархије бихаћко-петровачке.

Тим поводом Његова светост патријарх српски Иринеј служио је Свету архијерејску литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Грахову.

Шпирић је рекао да је српски патријарх послао дивне поруке окупљеном народу – да остану на своме, те да ће они који се боре за истину и правду бити награђени од Бога.

„Позвао је на љубав, а не мржњу. Позвао је Србе да буду Божија дјеца, да буду вјерни Српској православној цркви и да помогну једни другима“, истакао је Шпирић.

Он је рекао да је Епархија бихаћко-петровачка просторно велика и да је на данашњем величанственом скупу било доста народа, те напоменуо да се слава ове епархије сваке године обиљежава у другом мјесту.

„То даје једну нову снагу и дух обнове и повратка на те просторе. Колико буде више Срба дигнуте главе у Грахову, Дрвару и Гламочу и тим мјестима, биће стабилнија и Република Српска“, закључио је Шпирић.

Свечаности је присуствовао и предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић.

Архива