Предсједник Додик уручио указ о додјели одликовања за 205 погинулих бораца

12.09.2014 Актуелно

Додик је овај указ уручио Митровићу на пријему који је данас организовао за делегацију Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила поводом 15. септембра – Дана несталих и погинулих у Српској.

Митровић је том приликом истакао да сви борци ВРС који су жртвовали живот за Српску заслужују овако важно одликовање.

Он је подсјетио да су породице погинулих увеле нова и прошириле постојећа права за борачку популацију, углавном на партнерским односима с највишим институцијама власти Републике Српске.

Говорећи о процесу тражења несталих лица у БиХ, Митровић је рекао да је у потпуном застоју процес тражења несталих Срба, истичући да ће Републичка организација, након предстојећих избора, отворити ово питање.

Митровић је рекао да ће Републичка организација, након трибине која ће бити одржана 15. септембра, упутити захтјев Влади Републике Српске да се нађе правни модалитет да се суспендује ранија одлука о преношењу процеса тражења несталих лица на Институт за нестала лица БиХ.

„Уколико не буде помака по овом питању, Републичка организација је спремна да формира одговарајуће тијело које ће се бавити процесом тражења несталих Срба у БиХ“, каже Митровић и подсјећа да је на списку несталих из Српске још 1.678 лица.

Он је напоменуо да Републичка организација трага и за условима и начином потписивања споразума о статусу Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/ у процесу тражења несталих, који је потписан 1998. године.

Коментаришући раније најаве Савеза логораша Републике Српске о подизању спомен-крста на Златишту изнад Сарајева у септембру, Митровић је рекао да Републичка организација у потпуности поџава подизање крста, јер је то симбол страдања Срба у Сарајеву.

Архива