СНСД очекује побједу, жена за премијера Републике Српске

15.08.2014 Актуелно

Поручио је то јуче предсједник СНСД-а Милорад Додик након састанка руководства странке са њеним кандидатима на предстојећим изборима.

– Наш циљ је побједа, на то рачунамо и све анкете и стање на терену то потврђују. СНСД не калкулише са изборима, има своје политике и политике других нас не занимају. Увјерени смо у нашу снагу и побједу и у побједу Цвијановићеве за члана Предсједништва БиХ – рекао је Додик.

Додао је да Иванић није кандидован у име странака које су се окупиле у опозиционом Савезу за промјене.

– То је потпуно сумњива прича и насилно је стављен на листу, што нама даје за право да сматрамо да је Иванић бошњачки кандидат за члана Предсједништва из РС. То желимо да поручимо свим људима којима је у срцу РС и они сигурно неће гласати за Иванића. Његова намјера је искључиво да, како је недавно рекао за један сарајевски медиј, да говори једним гласом у Предсједништву. Нама треба српски глас, а тај глас искључиво носи Цвијановићева – рекао је Додик.

Истакао је да је увјерен и у своју побједу у трци за предсједника РС.

– Посао који смо урадили у прошлости довољно говори о томе на који начин смо се односили према РС, а о противкандидатима не желим да говорим. Моја намјера је да наставим да се борим за РС и за сваког човјека у њој, за економски развој и за то нам је потребно да заједно са народом добијемо довољну већину да формирамо власт. Увјерен сам да ће тако и бити – истакао је Додик.

На питање да ли СНСД има кандидата за премијера РС међународни секретар Жељка Цвијановић и потпредсједник странке Игор Радојичић су рекли да ће то саопштити Додик.

– Младен Босић сигурно неће бити. Нема успјешне политике без успјешне жене – кратко је казао Додик.

Цвијановићева је рекла да су на састанку подијељени задаци и да је утврђено шта треба да раде у припреми избора и наставку вођења политике чији је циљ заштита РС.

– СНСД има врло јаку инфраструктуру и људи на терену знају шта је њихов задатак. Наша политика је позната, наставићемо да радимо све што је потребно за заштиту позиције РС и на сталном побољшању економске ситуације – нагласила је она.

Додала је да је СНСД управљао процесима у тешко вријеме обиљежено економском кризом и суочен са изазовима демонстрација које се захваљујући тој странци из ФБиХ нису прелиле у РС.

– Управљали смо процесима и када нам је зубе показала природа. Показали смо да знамо шта треба да радимо – истакла је Цвијановићева.

Додала је да нема дилему да СНСД побјеђује на изборима на свим нивоима.

– Веома је важно да то буде доминантна побједа. Подржава нас коалиција која биљежи најдужи вијек постојања на простору Балкана и која је стабилна. Апсолутно све је послагано и људи то препознају – истакла је Цвијановићева.

Радојичић, који је и носилац листе за бањалучку изборну јединицу за Народну скупштину РС, рекао је да је СНСД успјешно вршио власт на свим нивоима.

– Препознати смо као партија која је бранила и одбранила интересе РС у периоду пуном удара са различитих страна – казао је Радојичић.

Додао је да је важан циљ СНСД-а да члан Предсједништва буде Цвијановићева.

– Циљ је да на исти начин, чврсто и стабилно, као жена која је показала чврстину и одлучност у борби за РС, у идућим годинама брани РС. То очекујемо и од наших представника у Парламенту и Савјету министара БиХ гдје је СНСД показао да ниједна штетна свар не може да прође. Другима је пролазило свашта у периоду када је такозвана опозиција која чини Савез за промјене вршила власт на нивоу РС и БиХ. Тада смо забиљежили највећу девастацију уставних надлежности РС – рекао је Радојичић и додао да у Српској желе да задрже позицију предсједника и формирају стабилну скупштинску већину са ДНС-ом и СП-ом, што је услов за политички стабилну и чврсту РС.

Стране интервенције

Коментаришући иницијативу којом се у америчком Конгресу тражи именовање представника америчког предсједника Барака Обаме за БиХ, Милорад Додик је рекао да може да дође ко год жели.

– Важан је наш политички став. Ако имате чврст став и опредијељеност, нико не може са стране нешто наметнути. За разлику од оних који очекују америчку политику, ми имамо политику српског народа и треба да добијемо подршку да бисмо је спроводили – рекао је Додик и поновио да се РС залаже за мир и Дејтонски споразум, а да је ако нема тога рјешење дезинтеграција и мирни разлаз.

Архива