Радмановић: Воља народа не може бити спријечена силом

06.08.2014 Актуелно

 

„Ако у Швајцарској могу расписивати референдум за све и свашта, зашто се ми не бисмо могли изјаснити о суштинском животу и будућности нових генерација. Шкотска је само један примјер, Баскија други, Каталонија трећи…“, навео је Радмановић.

Он је рекао за „Нови печат“ да би БиХ била одржива када би функционисала у складу са Дејтонским споразумом, додајући да је проблем што БиХ тако не функционише.

Радмановић је нагласио да бошњачке елите не признају слово Дејтона, као и да је дио међународних представника, који је покушао да ради заједно са бошњачком политичком елитом мијењао Дејтонски споразум и да су сви проблеми које БиХ данас има узроковани том насилном промјеном Дејтона.

„Јасно је да шта Бошњаци желе. Проводе политику – док ниси јак, онда буди фин с другим, а када успоставиш већину онда можеш да наметнеш своју вољу. Све то пише у Исламској декларацији“, рекао је Радмановић.

Он је истакао да формирање трећег ентитета изискује и промјену Устава БиХ, јер у члану један /Устава БиХ/ стоји да је БиХ састављена од два ентитета, нагласивши да само мијењање те формулације може Српској створити велике проблеме, што неће бити дозвољено.

„Став руководства Српске јесте да је трећи ентитет могуће формирати, али само ако он неће задирати у овлаштења и надлежности, те територијални интегритет Републике Српске“, подсјетио је Радмановић.

Он је, говорећи о предстојећим изборима, изразио увјерење у побједу СНСД-а, наводећи резултате истраживања по којем ће, од укупног броја оних који су рекли да ће гласати, њих 40 одсто своје повјерење дати СНСД-у, а 26 одсто СДС-у, док се остали се налазе око линије цензуса.

„Истраживања показују да Милорад Додик побјеђује Огњена Тадића са десет одсто разлике /за мјесто предсједника Српске/. Нешто мања разлика је између Жељке Цвијановић /СНСД/ и Младена Иванића /Савез за промјене/ /за мјесто српског члана Предсједништва/. Она износи око седам одсто у корист кандидата СНСД-а“, додао је Радмановић.

Према његовим ријечима, Иванић свој оптимизам у побједу на изборима гради на томе што рачуна на велики број бошњачких гласова, а била би права несрећа за Српску да он буде изабран за српског члана Предсједништва БиХ.

Радмановић је нагласио и да Бакир Изетбеговић не крије да је управо Младен Иванић његов избор. „Треба рећи и да је његова кандидатура од Савеза за промјене једна велика превара СДС-а. Преварено је не само руководство, већ и СДС чланство“, истакао је Радмановић.

Говорећи о Савезу за промјене, Радмановић је нагласио да је такав савез направљен за „ухљебљење“ лидера малих политичких партија и са настојањима да се превари СДС, али и народ.

Архива