Проширити пројекат санације штета од поплава

07.08.2014 Актуелно

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да би требало приоритетно да се изврши репрограмирање великог пројекта на санацији посљедица поплава у Републици Српској са Европском инвестиционом банком, који подразумијева 55 милиона евра, да би се санирале све критичне тачке од поплава у Српској.

„Дошли смо до закључка да би требало доћи до значајног проширења тог пројекта. Видјећемо да ли ће то значити његово финансијско проширење, а уколико не буде могуће настојаћемо да се уклопимо у постојећу цифру“, рекла је Цвијановићева новинарима у Јошавици код Челинца, гдје је посјетила мост који је порушен усљед поплаве.

Она је појаснила да су се након августовских поплава у Српској појавила нова критична мјеста, која ће сигурно захтијевати третман, а која нису раније била обухваћена наведеним пројектом.

Цвијановићева је рекла да се води низ преговора са потенцијалним финансијерима или кредиторима тих пројеката.

Премијерка је напоменула да остаје обавеза локалних заједница да раде на прочишћавању свих канала да би се олакшале посљедице најновијих поплава.

Према њеним ријечима, са бржим ангажовањем овог великог пројекта на републичком нивоу, те са очувањем мреже инфраструктуре која може да послужи одбрани од поплава на локалном нивоу, може се доста тога урадити на санирању посљедица поплава.

Цвијановићева је рекла да је данас имала састанак у Влади са радном групом коју чине градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић и начелник општине Челинац Момчило Зељковић, на којем је било ријечи о начинима на који би се могло хитно интервенисати с циљем санације посљедњих поплава на тим подручјима.

Када је ријеч о порушеном мосту на ријеци Јошавици у Челинцу, Цвијановићева је напоменула да је на том састанку са радном групом договорено да се на најефикаснији начин у сарадњи републичких и локалних институција интервенише тако да се на овој локацији обезбиједи покретни мост који би повезивао два дијела ове мјесне заједнице.

Начелник општине челинац Момчило Зељковић рекао је новинарима да је посљедњом поплавом у овој општини захваћено око 400 домаћинстава.

Он је додао да ће на локацији порушеног моста бити постављен понтонски мост, који ће повезивати више од 200 домаћинстава са центром Мјесне заједнице и општином Челинац.

Зељковић је напоменуо да је формирано седам комисија на подручју општине Челинац уз којеје ангажована и грађевинска оператива, с циљем санације путне комуникације која је масовно страдала у посљедњој поплави.

Осим порушеног моста на ријеци Јошавици, како је рекао, на подручју општине Челинац је дјелимично или потпуно оштећено око десет мостова.

У посјети Челинцу данас је са Цвијановићевом био и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Стево Мирјанић.

Архива