Опозицији важнији странци од грађана Српске

11.08.2014 Актуелно

 

„Опозицији је важнија међународна заједница од грађана Српске. Ја не могу да се начудим да опозиција у Републици Српској не зна да су грађани и бирачи бирали ову власт и да уколико мисле да побиједе морају да се обраћају тим истим бирачима. Грађани и бирачи морају бити њихова снага, а не међународна заједница која умјесто да им билда главу, билда им мишиће. Опозиција мора да одговори да ли је дио плана међународне заједнице да организује протесте након избора“, истакао је данас Шпирић на конференцији за новинаре у Прес центру Главног одбора.

Шпирић је рекао да опозиција не разумије да је рјешење за Републику Српску у сарадњи.

„Честа промјена пелена опозицији у канцеларијама међународне заједнице заудара тако да почиње да смрди. Ми видимо на који начин се ради са опозицијом у региону, ја не бих волио да доживим времена у којима се са опозицијом у Српској ради као што се ради у Украјини, Либији или Палестини, а то није немогуће. Због тога је рјешење за Републику Српску у сарадњи и СНСД је показао да то разумије“, истакао је Шпирић.

Потпредсједник Шпирић је показао службене значке које су добили људи које странци обучавају за дестабилизацију Српске.

„Морам да кажем да је Младен Босић синоћ рекао да машем значакама које нико није видио, а које су подијељене групама и невладином сектору које међународна заједница припрема за протесте. То сам рекао прије пола године, пред демонстрације у Сарајеву. Указао сам да постоје центри гдје се врше обуке људи из БиХ и тачно је да они имају значке. Те значке су много љепше урађене и дизајниране него што су значне СИПЕ, ОСЕ, МУП-а Републике Српске и МУП-а Федерације. Ево једне од тих значака. Ове значке показујем због грађана Српске, људи који носе ове значке су одрадили свој дио посла када су биле демонстрације у Тузли и Сарајеву и са тим активностима се наставља. Због будућности ових простора позивамо и опозицију на озбиљност“, истакао је потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић.

Шпирић је истакао да опозиција у Српској изгледа као дјеца која су дошла на вакцинацију.

„Мени опозиција изгледа као дјеца која су дошла на вакцинацију па кад једно заплаче у реду онда сви плачу. Ваљда су ти из међународне заједнице који их пелцују превише строги. Дакле, мора се окретати бирачком тијелу, а не странцима, ја имам осјећај да се опозиција не обраћа бирачком тијелу, јер им оно и не треба већ меуђународној заједници, а међународна заједница увијек има најмање три пута и увијек ће један да прође. Опозиција мора да схвати да се мора радити у интересу Републике Српске“, истакао је Шпирић.

Потпредсједник Шпирић је рекао да све странке морају бити посвећене Републици Српској.

„Ова значка представља оне који слушају газде које им кажу да пале и руше и да говоре како је та борба исплатива и довешће нове инвестиције и нова радна мјеста. Овдје се ради регионално, на крају крајева налогодавци нису ни битни, ми имамо задатак да бранимо и чувамо ове просторе на демократски начин и да их у сарадњи власти и опозиције развијамо. Погледајте до чега је довео рад са опозицијом у арапском свијету и Украјини, довео је до пакла, а ми имамо све услове и демократске потенцијале да кроз тај пакао не прођемо, ако будемо посвећени Републици Српској и путу ка Европској унији.

Он је нагласио да представници опозиције морају да кажу да ли ће бити покровитељи нереда у Српској и да ли ће признати вољу грађана.

„Предсједник Додик је дао изјаву у којој је рекао да ће међународна заједница организовати протесте ако не буде задовољна резултатима избора, питање је да ли ће опозиција бити покровитељ тога, као што ми кажемо да признајемо резултат какав год буде, а ред је да и опозиција то каже“.

Потпредсједник Шпирић је рекао да је међународна заједница креирала листу опозиције.

„Мислим да је листу опозиције креирала међународна заједница. Зашто је битно да власт чини девет странака, због стабилности? Шта добија СДС од власти када је подијели са осталим политичким странкама, пензионери и радикали су на компензацији, каква је гаранција Српској да ће се они у тренутку када треба договор договорити и зато је сигурност у кандидатима из једне странке, а то има само СНСД јер ће се одмах договорити ако се појави проблем за Српску“, истакао је Шпирић.

Он је рекао да међународној заједници одговара нестабилна ситуација.

„Пројекат међународне заједнице је ни напријед ни назада, што нестабилнија ситуција то снажнија арбитража и тиме оправадавају своје плате. Знам да има незадовољних људи, са разлогом и без разлога, али видјели сте шта опозиција каже, она нема програм, не нуди нова радна мјеста, него гласај против, то су их наичили да понављају као папагаји. А ја упозоравам грађане никада немојте гласати из ината и добро размислите када требате гласатаи. Зато сам данас хтио да позовем све на сарадњу, а не на продубљавање јаза и мржње јер она није у интересу ни власти, ни опозиције, ни грађана Републике Српске и БиХ“, истакао је Шпирић.

Архива