Мајкић: Невиђен скандал, Дудаковић ушао у ратни архив

14.08.2014 Актуелно

 Мајкићева је навела да ратном и послијератном архиву, због законских заврзлама, нико не може да приступи.

„Дудаковић је без проблема ушетао и прегледао документе. Али, то је, рецимо, забрањено одбрани генерала Војске Републике Српске Ратка Младића“, рекла је Мајкићева за „Еуроблиц“.

Замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац потврдио је да је Дудаковић боравио у Министарству, али да нико не може са сигурношћу да тврди да ли је улазио у депо са ратном архивом.

Марјанац каже да истрагу о одговорности може да покрене само министар.

„Еуроблиц“ незванично сазнаје да је министар одбране БиХ Зекеријах Осмић лично Дудаковићу омогућио приступ ратним документима. Међутим, Осмићев коментар није било могуће добити, јер је на годишњем одмору.

Директор Центра Републике Српске за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић подсјећа да Тужилаштво БиХ одавно има довољно доказа за подизање оптужнице против Дудаковића.

„Тужилаштво годинама опструише предмете злочина над Србима, међу којима су, осим Дудаковића, и случај Шемсудина Мехмедовића, жДобровољачкаж, жтузланска колонаж… Очигледно је да су у Министарству одбране БиХ добили савезника и да се све ради да би добили на времену, а веома је важно да предмети не дочекају биолошки нестанак и осумњичених и свједока“, објашњава Којић.

Он подсјећа да Срби, као и остали који на легалан начин траже приступ архиви, не могу да уђу и да, ако се испостави да је Дудаковић боравио, имају право на сумње да се докази фалсификују.

Архива