Изетбеговић полтрон Ердогана

12.08.2014 Актуелно

 – Пружање подршке Изетбеговића, досадашњем турском премијеру Реџепу Тајипу Ердогану на предсједничким изборима у Турској представља потврду аспирација које иду за тим да се поново призову турско уплитање и владање, што је неприхватљиво – рекао је Додик. Говорећи о Изетбеговићу, који је у суботу на промоцији књиге у Високом о Ердогану називао досадашњег турског премијера „нашим вођом“ и оцјењујући да његова побједа на изборима представља побједу свих муслимана на свијету, Додик је изјавио да је ово доказ полтронског односа према Ердогану.

– Изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића недопустиво су подаништво и слугањство незабиљежено скоро у дипломатској пракси – рекао је лидер СПП-а и кандидат за предсједника РС Драгомир Јовичић.

Лидер Демократске фронте Жељко Комшић осудио је изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ и нагласио да сервилност коју је испољио Изетбеговић, у БиХ нико није испољавао од буне коју је подигао Хусеин-капетан Градашчевић 1831. године. Предсједник СББ-а Фахрудин Радончић рекао је да Ердогану препоручује да умјесто једној породици презимена Изетбеговић, Турска буде посвећена читавој БиХ те да одбацује колонијални статус који предсједавајући Предсједништва БиХ жели градити према Турској. Војнополитички аналитичар Гостимир Поповић сматра да многи политичари из Сарајева покушавају да Турску уведу на велика врата и да би уз помоћ ње дисциплиновали православце. Политички аналитичари из Сарајева од Ердоганове побједе на изборима не очекују претјерану корист за БиХ. Побједа Ердогана на предсједничким изборима у Турској прослављена је у недјељу увече и у Сарајеву.

Архива