Додик: Изетбеговићево призивање турског уплитања

11.08.2014 Актуелно

 

Говорећи о Изетбеговићу, који је на промоцији књиге у Високом о Ердогану називао досадашњег турског премијера „нашим вођом“, Додик је оцијенио да је ово несумњиво још један доказ полтронског односа према Ердогану.

„За нас који то редовно пратимо не би требало да представља изненађење његово полтронско настојање да овдје призове неког снажног муслиманског вођу из свијета који би несумњиво увијек био на страни муслимана у БиХ“, нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је Изетбеговићева изјава у континуитету оних које промовишу потребу да муслимански свијет има свог лидера и да има своју централу.

„Он то види, наравно, у Турској и у Ердогану и у том погледу апсолутно нама који живимо овдје таквом изјавом о његовом вођи поручује: жЕво морате да сачекате још док буде изабран, па ћемо се обрачунати са вамаж. Тако ми, бар, треба да разумијемо ако имало политички размишљамо и проницљиво гледамо“, рекао је Додик.

Он је навео да је ово дио континуитета Изетбеговићевих дивљења Ердогану, као и недавна изјава о томе да ће, кад довољно муслимани ојачају, што несумњиво жели, САД и Њемачка морати да раде онако како они то кажу.

Додик је навео да то није ништа ново, подсјетивши на књигу Алије Изетбеговића „Исламска декларација“, коју „тако лако неки странци који службују у БиХ одбацују као неозбиљну“.

„Он је желио да, говорећи о томе да муслимани немају државу и да они припадају једном широком вјерском покрету, промовише одређене вриједности. Таква је и тврдња о Њемачкој и САД. Алија Изетбеговић је писао да када су мањина, треба мало да сачекају док постану већина, а када то постану, онда треба да организују државу по принципима шеријата“, истакао је Додик.

Додик је оцијенио да то говори о немогућности да БиХ преживи.

„Ми не можемо да прихватимо вриједности које заступа Ердоган и да вјерујемо у његову објективност када он наивно, а очигледно због шире адресе, покушава да сугерише муслиманима у БиХ да живе са Србима и Хрватима, којих се сјетио успут, а примарно жели јаку и доминантну позицију муслимана овдје и жели БиХ само за њих“, рекао је Додик.

Додик је истакао да је ријеч о једној већ виђеној ситуацији и већ виђеним односима и да у суштини није ништа ново.

„Али, ово је несумњиво још једна потврда аспирација које иду за тим да се поново призову турско уплитање и владање, односно вриједности које су неприхватљиве за нас“, закључио је Додик.

Бакир Изетбеговић подржао је јуче турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана у предсједничкој кампањи. На промоцији књиге у Високом „Реџеп Тајип Ердоган – Рађање лидера“, Изетбеговић се обратио путем видео линка Ердогану, који је говорио на митингу у централној Турској.

„Вратили сте понос, дигнитет исламском народу. Зато овдје у Високом сви стојимо пред тобом из поштовања према прворазредном муслиманском лидеру. Зато високо дигните заставе за нашег лидера, за нашег предсједника Тајипа Ердогана. Он носи нашу заставу, он носи наш понос, он носи заставу коју је носио покојни Алија Изетбеговић у крвавом рату у БиХ“, рекао је Изетбеговић, пренијеле су агенције.

Ердоган је захвалио на Изетбеговићевим ријечима, истакавши да и Турци воле БиХ и браћу Бошњаке, те моле за БиХ, јединствену земљу Бошњака, Срба и Хрвата.

Архива