Додик: Беванда не може заступати Српску у Берлину

28.08.2014 Актуелно

Додик је образложио да је Беванда отишао на конференцију у Берлин без претходних договора.

„Беванда је добар човјек кога веома цијеним, али то не значи да може да буде успјешан и способан ако представља једну неуспјешну и накарадну земљу као што је БиХ“, рекао је Додик за Тањуг.

Он је истакао да најважнији фактори у оквиру БиХ уопште нису били укључени у формулисање ставова које ће Беванда заступати у Берлину.

„Можда су постојале неке консултације у оквиру, евентуално, Савјета министара, али се зна да то није мјесто гдје се доносе одлуке и да се на тај начин то не може ни конципирати, нити на било који начин представљати у јавности ако нема носиоца таквих одлука“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да се Беванда затекао на мјесту предсједника Савјета министара БиХ, али да он ни на који начин ни у пуном капацитету не може да представља БиХ.

„Не зато што то Беванда не жели, већ зато што је структура БиХ таква каква је и што је та држава неодржива“, нагласио је Додик.

Њемачки канцелар Ангела Меркел окупиће сутра у Берлину представнике власти и привреде из региона, а делегацију БиХ на овој конференцији чине предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда, министар иностраних послова Златко Лагумџија и министар спољне трговине и економских односа Борис Тучић.

Додик: СНСД први кандидовао жену за члана Предсједништва

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је ова странка прва у БиХ након Дејтонског мировног споразума кандидовала жену за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске и да то најбоље показује на који се начин СНСД односи према женама.
„На нашим листама је значајан број и жена и младих, а чињеница је да је у Влади Српске коју смо ми конципирали шест жена министара из СНСД-а“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након Конвенције о теми „Искуства и циљеви политичког ангажовања жена у извршној и законодавној власти“ у организацији Актива жена Градског одбора СНСД-а Бањалука.

Он је додао да је СНСД дао политички значај женама у Републици Српској, те да су оне то примијетиле и да позитивно реагују на то.

Предсједник СНСД-а је истакао да је задивљен чињеницом да се на многим одговорним функцијама у Српској налазе жене из СНСД-а које су оствариле значајне резултате, те навео примјер премијера Српске Жељке Цвијановић, али и директора важних институција у Српској.

„Било је лијепо слушати искуства жена које су радиле, биле посланици или су то и сада и начин на који промишљају друштвену стварност и потребне процесе које морамо провести у наредном периоду“, рекао је Додик.

Предсједник Актива жена Градског одбора СНСД Бањалука Гордана Лиховић изјавила је да око 53 одсто овог одбора чине жене, те да је циљ политичко ангажовање жена, економско оснаживање жена, као и међународна сарадња.

„Важно је да се бавимо породицом, да жена има равноправан статус у породици и друштву“, истакла је Лиховићева.

Она је подсјетила да Актив жена Градског одбора СНСД Бањалука постоји већ 15 година.

Конвенцији о теми „Искуства и циљеви политичког ангажовања жена у извршној и законодавној власти“ присуствовали су и међународни секретар СНСД-а Жељка Цвијановић и предсједник Актива жена СНСД-а Нада Тешановић.

Архива