Цвијановић: И августовске поплаве у јединственом регистру штета

06.08.2014 Актуелно

 

„Све ово што се сада дешава сматрамо континуитетом мајских поплава, с обзиром да је у питању поремећај који у распону од неколико седмица прави штете сличног или новог типа“, рекла је Цвијановићева вечерас новинарима, након што је присуствовала сједници Градског штаба за ванредне ситуације Бањалука.

Цвијановићева је додала да то подразумијева да ће све ово што се дешава након мајских поплава бити уведено у регистар штета на исти начин, те да се обештећењима према грађанима приступа на исти начин када је ријеч о индивидуалној помоћи путем ваучера.

„Све што се односи на инфраструктуру и пољопривреду и слично биће третирано на исти начин. То значи Влада ће интервенисати да се отклони штета или да се изврше одређена обештећења“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је на састанку било ријечи о потреби да се комбинују градски и републички ресурси, као што је то урађено током мајских поплава, да би се што прије вратило стање у првобитно, односно да се иде у рашчишћавање терена да би се људи вратили нормалном животу.

„То ће представљати изазов, као што је то било током мајских поплава“, истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да је на сједници разговарано и о томе на који начин предуприједити одређене ствари у будућности, те на који начин се системски поставити у вези са поплавама, што подразумијева сарадњу републичког и локалног нивоа власти.

Она је навела да је анализирана тренутна ситуација по насељима, улицама у граду Бањалука, те у погледу оштећења стамбених објеката, инфраструктуре и клизишта.

„Сви републички ресурси биће у функцији да се што прије нормализује стање у Бањалуци и у другим општинама Српске које су поново погођене поплавама“, закључила је Цвијановићева.

Архива