У Доњој Црквини почела исплата платних картица

15.07.2014 Актуелно

Додик је истакао да Влада, институције Српске и њени органи подстичу ову врсту помоћи путем ваучера, који се дијеле сходно списковима које доставе локалне заједнице.

„Република Српска се на овај начин показује као заједница која највише помаже страдалима у поплавама“, истакао је Додик и изразио увјерење да ће ваучери знатно помоћи људима угроженим у поплавама да стабилизују своје основне потребе.

Наводећи да интересовање људи за овакву врсту помоћи говори да су они увјерени да је овај поступак добар, Додик је поручио да Српска и на овај начин жели да потврди снагу и опређељење да је увијек уз свој народ и да ће наставити да помаже угроженима.

„Већ сутра поподне ваучери ће се моћи користити у предузећима која су са Владом Српске склопила уговор. У протеклом периоду смо настојали да нађемо озбиљне дистрибутере, који неће спекулисати ваучерима“, истакао је Додик, те изразио задовољство досадашњим начином подјеле ваучера.

Додик је подсјетио да сутра у Бриселу почиње донаторска конференција за помоћ угроженима у протеклим поплавама у БиХ и Србији, те да ће средства која буду намијењена за помоћ Српској бити усмјерена, прије свега, на санацију предузећа, помоћ привредницима, домаћинствима.

Предсједник Српске очекује да ће наредних седмица бити финализован уговор са Руском Федерацијом о једном кредиту, наводећи да ће о прихватању тог уговора одлучивати парламент Српске.

„Ми нисмо измислили поплаву, она нам је дошла као оптерећење и спремни смо да санирамо посљедице поплаве. Ово је само један сегмент помоћи која ће бити настављена“, рекао је Додик.

Предсједник Српске најавио је да ће у суботу, 19. јула, посјетити Шамац и Добој заједно са премијером Србије Александром Вучићем.

У општини Шамац у Доњој Црквини, Писарима, Шамцу и Тишини данас ће бити подијељено 969 ваучера.

Премијер Српске Цвијановићева истакла је да се активност наставља и у другим мјестима која су поплављена, а да ће платне картице од сутра поподне моћи да се реализују.

„Ми и даље остајемо отворени за сарадњу и своју пажњу усмјеравамо на општине које су поплављне“, додала је Цвијановићева.

Она је истакла да је Влада Републике Српске успјешно усмјерила међународну пажњу на поплављена подручја Шамца и Добоја.

Цвијановићева је напоменула да је процијењена штета од поплава у БиХ, коју су радили европски експерти, четири милијарде КМ, а да се половина од тога односи на штету у Српској.

Она је рекла да ће сутра у Бриселу присустовати донаторској конференцији за помоћ поплављеним подручјима у БиХ и Србији, али да нема претјерано велика очекивања.

Архива