Спорт идеална прилика за промоцију мира

20.07.2014 Актуелно

Бањалука – Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић и министар породице, омладине и спорта Српске Нада Тешановић дочекали су данас у Бањалуци принца Алберта Другог од Монака.

Радмановић и Тешановићева су принца Алберта, који је допутовао на Међународни аеродром у Бањалуци око 15.50 часова, дочекали испред Палате Републике.

Небојша Радмановић, члан Предсједништва БиХ из РС, исказао је задовољство посјетим принца Алберта Другог од Монака, Бањалуци, РС и БиХ.

“Дошао је на позив организационог одбора “Европског првенства за јуниоре у кајаку и кануу на дивљим водама „Бањалука – Врбас 2014“. Ово је пријатељска посјета за првенство, али и за размијену мишљења о бољем свијету, чистијем свијету, о свијету у миру у којем ћемо се заједно борити за екологију“, рекао је Радмановић, на конференцији за новинаре, поводом доласка принца од Монака.

“Принц Алберт Други од Монака, познат је као борац, за чист свијет и мир, али и велики заљубљеник у спорт и природу, и добродошао је у Бањалуку“ , казао је члан Предсједништва БиХ.

Радмановић је навео да је ово је прилика и за размијену мишљења о европском путу. Такође је навео да су Монако и БиХ специфичне на европском путу.

Принц Албер од Монака, није крио одушевљење својим доласком у Бањалуку.

“Драго ми је што сам у наредна два дана у Бањалуци. Ово је прилика да се открију љепоте ваше земље и приорде“, казао је принц.

“Спорт је врло важна активност за очување прирорде…Првенаство је јако лијеп начин да се представе спорт и природа“ казао је принц Алберт и додао да је спорт идеална за промоцију мира и приближавање заједница.

Према протоколу, Радмановић и принц Алберт обићи ће кањон Тијесно, гдје ће их дочекати Тешановићева и предсједник Кајак-кану клуба „Врбас“ Милан Мазалица. Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић приредиће у 19.30 часова у ресторану „Интегра“ вечеру у част принца Алберта од Монака. Током боравка у Бањој Луци посјетит ће и Музеј савремене умјетности те трапистички самостан Марија Звијезда.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић приредиће у 19.30 часова у ресторану „Интегра“ вечеру у част принца Алберта од Монака.

Принц Алберт, који данас започиње дводневну посјету Републици Српској на позив Небојше Радмановића, присуствоваће завршници Европског првенства за јуниоре у кајаку и кануу на дивљим водама „Бањалука – Врбас 2014“.

Радмановић је почасни предсједник Организационог одбора за организовање овог такмичења.

Принц Алберт II од Монака посјетио Музеј савремене умјетности РС

Бањалука – Принц Алберт Други од Монака посјетио је данас Музеј савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци у којем је изложена поставка „Европски контексти – Добровић, Коњовић, Шумановић и Шупут“.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић истакао је да је ово изузетно значајна посјета за град на Врбасу, током које су домаћини за кратко вријеме које су имали на располагању, представили град у најбољем свјетлу.

„Данас смо принцу показали изложбу наших најзнаменитијих сликара и упознали га о историји галерије Музеја савремене умјетности, те фундусу слика којима располаже“, рекао је Гаврановић.

Вршилац дужности директора Музеја Сарита Вујковић рекла је да је принц Алберт показао велико интересовање за изложбу, с обзиром на то да су се сликари Добровић, Шумановић, Коњовић и Шупут школовали у Паризу.

Она је подсјетила да је принц Алберт II од Монака студирао историју умјетности и да добро познаје европске умјетничке токове, због чега је могао и да добро оцијени квалитет изложених дјела.

Након посјете Музеју савремене умјетности, принц Алберт је посјетио кањон Тијесно на ријеци Врбас, у којем ће се возити финалне трке Европског јуниорског првенства у кајаку и кануу на дивљим водама у дисциплини спринт.

Архива