Радојичић: Спречити фиктивне пријаве пребивалишта

26.07.2014 Актуелно

 

Радојичић је истакао да у Српској има доста проблема са фиктивним пријавама пребивалишта, што се нарочито изражава у време избора, када се због изборног инжењеринга може значајно променити изборна воља грађана.

Радојичић је новинарима у Београду, где је данас присуствовао рукоположењу владике средњоевропског Сергија, рекао да је друга димензија тог проблема безбедносне природе.

Он је напоменуо да органи истраживања и гоњења, ако су лица лажно пријављена, не могу да обаве свој посао, што се, како је навео, показало у низу истрага, када су пронађена лица пријављена на адреси Председништва БиХ или верских објеката.

„Трећа димензија тих проблема видела се након мајских поплава, када нека лица нису могла да остваре права због неуредних и фиктивних пријава пребивалишта и боравишта“, рекао је Радојичић.

Он је указао да је поџаконским актом који је донела Влада Републике Српске био уређен и начин додатне провере пријава и регистрације грађана и навео да се она, „с обзиром на то да се ради о јединственој бази, преводи и на јединствену базу за гласаче“.

„С обзиром на одлуку Уставног суда БиХ, оног момента када она буде објављена, и самим тим онемогућила примену садашње уредбе Владе, бићемо приморани да донесемо неку нову уредбу, односно поџаконски акт, који ће ствари регулисати на такав начин да се онемогући фиктивна пријава боравишта или пребивалишта“, рекао је Радојичић.

Архива