Радмановић: Ердоанова изјава набруталнија пријетња

12.07.2014 Актуелно

 

„Називајући све који вијековима живе у БиХ на својим кућним огњиштима непријатељима и стајући у заштиту само једног народа у БиХ, Бошњака, Турска је изгубила сваки кредибилитет добронамјерног партнера у билатералним односима са БиХ“, саопштено је из кабинета члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Радмановић је најавио да ће преиспитати свој досадашњи конструктиван политички став према Турској због континуираних грубих и увредљивих изјава турских званичника.

У саопштењу се истиче да ће Радмановић у будућности свој однос и став прилагодити новонасталом односу највиших представника Турске према БиХ, док се то не промијени.

Ердоан је изјавио да ће, ако ико дирне Бошњаке, имати против себе 100 милиона Турака.

„Турска или Османско царство су своју браћу Бошњаке у давној прошлости предали непријатељу без икакве заштите Аустро-Угарске. То себи никад нисмо и нећемо моћи опростити“, рекао је Ердоан.

Радмановић је нагласио да је овом изјавом Ердоан скинуо све досадашње маске и рукавице и отворено се сврстао на страну једног народа у БиХ, Бошњака, а то значи против постојеће БиХ, као заједнице три конститутивна народа.

„Када прочитамо овакве изјаве једног од највиших званичника Турске не можемо да се не запитамо: Је ли то та Турска која претендује на пуноправно чланство ЕУ?! Ова изјава има још већу политичку тежину имајући у виду да је Турска чланица Савјета за провођење мира у БиХ“, додао је Радмановић.

У саопштењу се напомиње да ово није први пут да турски политичари дају овако тешке и пријетеће квалификације на рачун појединих народа у БиХ и земље.

„Премијер Ердоан покушава вратити историју уназад, што је немогуће. Шта су Срби и други народи мислили о Османском царству рекли су и показали у националној ослободилачкој борби прије стотину и више година и то је за нас завршена прича“, нагласио је Радмановић.

Према његовим ријечима, демонстрација силе и вербална пријетња ратним бродовима која произилази из Ердоанове изјаве нису никаква заштита суверенитета БиХ него „најдиректнија пријетња њеној опстојности у садашњем облику“.

Архива