Предсједница Цвијановић оцијенила успјешном донаторску конференцију у Бриселу

16.07.2014 Актуелно

 

Предсједница Цвијановић оцијенила је успјешном данашњу донаторску конференцију и додала да је могуће ангажовати великa донаторска средстава од ЕУ те да су земље, појединачно, исказале добру вољу да помогну и додијеле значајна финансијска средства просторима погођеним поплавама.

„Важно је напоменути да није ријеч само о европским него и земљама ван Европе, које су жељеле да допринесу санирању једног тешког стања након поплава. Очито да је свијест о томе колико је ова катастрофа била тешка и колико је тешке посљедице оставила у БиХ и Србији, допринијела да су се они мобилисали на вријеме и ова конференција ће сигурно резултирати добрим успјехом“, изјавила је предсједница Цвијановић.

Она је подсјетила да је Влада Републике Српске, Свјетској банци, ЕУ и УНДП-у, још током израде процјена штете, указала да су приоритети изградња школа до почетка наредне школске године, обнова стамбених објеката и институција.

Она је истакла да су партнери упознати и са пројектом подјеле платних катица Фонда солидарности за обнову Републике Српске који је оцијењен као јако добар.

Предсједница Цвијановић изразила је очекивања да ће постојати строга контрола утрошка донаторских средстава и истакла да је у Републици Српској, ради потпуне транспарентности при прикупљању и коришћењу средстава, успостављен Фонд солидарности за обнову Републике Српске, за који је везан Јединствени регистар штете.

„Када је Републике Српске у питању, гарантујем да ће утрошак средства бити транспарентан и у складу са својом намјеном“, поручила је предсједница Цвијановић.

На међународној донаторској конференцији у Бриселу, прикупљено је укупно 1,8 милијарди евра, од тога за Србију 995,2 милиона евра, 809 милиона евра за БиХ и 41,4 милиона евра за регионалне иницијативе.

Архива