Додик: Крим примјер за независност Српске

20.07.2014 Актуелно

 

Додик је нагласио да Република Српска, када је ријеч о питању осамостаљивања, нема са Русијом никакву релацију, али да вјерује да ће, када то питање једном дође на дневни ред, Српска бити у прилици да анкетира не само позицију Русије, већ и многих других земаља.

„Показало се да БиХ не функционише никако и није на корист ни Србима, ни Хрватима, ни Бошњацима, него само једном броју странаца који овде наводно праве државу да би опет у кризним ситуацијама у свету отишли да раде за велики новац“, рекао је Додик.

Он је навео примјер Шкотске, Каталоније, Белгије које се налазе у процесу јачања аутономије, што ће, како је рекао, Републици Српској бити довољан примјер за позивање на легитимитет.

Коментаришући изјаву турског премијера Реџепа Ердогана да ће „свако ко дирне у Бошњаке имати посла са 100 милиона Турака“, Додик је рекао да је она аутентична и да су, с обзиром да се у БиХ подржава искључиво антисрпски концепт, мета тих изјава Срби, а имајући у виду значај бошњачке заједнице у Санџаку, и Србија.

Додик је навео да није проблем да се прича о корупцији у БиХ, већ то што се отправник послова америчке Амбасаде у БиХ Николас Хил мијеша у унутрашња питања земље.

„Ако Хил хоће да се бори против корупције, нека се врати у своју земљу и бори против ангажовања сина потпредседника САД у енергетским питањима у Украјини. Странци су овдје спремни да се уплићу у унутрашње односе онолико колико им дозволите“, рекао је предсједник Српске.

Говорећи о односу премијера и предсједника Србије према БиХ, Додик је навео да политика Србије не може да буде другачија осим да подржава Дејтонски споразум, али да је сваки став који говори о неодрживости БиХ њему близак.

„Треба бити искрен и рећи истину, а истина је оно што је и сам предсједник Николић рекао, говорећи о варијацијама на будућност БиХ“, рекао је Додик.

Упитан да ли би на европском путу Србије проблем представљала евентуална подршка Александра Вучића БиХ, Додик је одговорио да држава БиХ не постоји, већ само дејтонска БиХ.

„Постоје Федерација БиХ и Република Српска, а БиХ без предсједника државе или било чега другог постоји као трећи политички ентитет. Није случајно што се БиХ нигдје не наводи као држава“, истакао је Додик.

Он је рекао да се прича о функционалности БиХ као услову за придруживање ЕУ подмеће, јер ЕУ промовише дејтонску БиХ, а не функционалност.

„Функционална координација је термин који би могао да важи за БиХ и ништа друго. А што се тиче подршке Србије, ми јој желимо да се што брже креће у својим пројектима придруживања ЕУ. Да се тицало нас у Републици Српској, БиХ би данас била кандидат“, напоменуо је Додик.

Према његовом мишљењу, ЕУ ће, без обзира колико је у овом моменту „слаткорјечива“, у једном тренутку пред Србију ставити огроман изазов који се зове Косово и тражити одлуку која ће ићи до понижења.

Говорећи о својој подршци акцији Русије у Украјини, Додик је навео да су у дешавања у тој земљи више умијешане западне силе, али да он подржава наступ Русије јер је веома уравнотежен.

„Упркос томе што дневно убијају руске цивиле, она остаје уздржана покушавајући да доведе до мирних преговора. Запад, напротив, охрабрује украјинске власти да наставе са сукобима правдајући то борбом за суверенитет Украјине, који су Србији жртвовали за независност Косова“, поручио је председник Додик.

 

Архива