Душанка Мајкић за Глас Српске: Бошњачки врх жели да се аболира од криминала

28.07.2014 Актуелно

 

Истакла је то у интервјуу „Глас Српске“ предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић.

* ГЛАС: Од самог именовања директора SIPA Горана Зупца почели су напади на њега. Који су, по Вашем мишљењу, разлози за то?

МАЈКИЋ: Доласком Зупца на чело SIPA покренут је низ акција које су довеле до хапшења криминалаца и високих функционера – од предсједника до посланика. Посебно су упадљиви оркестрирани напади на Зупца након хапшења посланика СДА Шемсудина Мехмедовића, који је осумњичен за ратни злочин. Кривична пријава коју је SIPA прослиједила Тужилаштву БиХ написана је на 210 страна и садржи исказе више од 100 свједока на 1.700 страна доказног материјала. Други предмет против Мехмедовића односи се на откривање више до 600 пројектила у близини Тешња. У свакој нормалној земљи то би довело до хапшења и санкционисања. Међутим, све то је узалуд, с обзиром на досадашњи селективан рад Тужилаштва БиХ. То и јесте разлог што је Зубац постао проблем и зато су га се хтјели ријешити. Његова категоричност, непоткупљивост и одлучност да пред лице правде доведе све оне који су прекршили закон се никако не уклапа у бошњачку политику, која вуче кључне потезе из централе СДА, руководи правосуђем и још им једино недостаје овладавање овом полицијском агенцијом да би постали сигурни да су њихови кључни кадрови аболирани од свих кривичних дјела учињених у рату и након рата.

* ГЛАС: Како коментаришете то да је због паљења зграда институција током протеста у ФБиХ процесуиран само Зубац, против којег је на крају подигнута и оптужница?

МАЈКИЋ: То је искориштено као идеална прилика за покушај уклањања Зупца и овладавања SIPA од стране Бошњака. Јасно је свима да SIPA нема овлашћења за ангажовање специјалне јединице за подршку ако се не ради о кривичном дјелу тероризма. Како је могла интервенисати специјална јединица за борбу против тероризма када је протестовао гладни народ, како је то оквалификовао тадашњи министар безбједности Фахрудин Радончић? Веома је симптоматично да Тужилаштво БиХ, с циљем сагледавања комплетног догађаја у вези са паљењем зграде Предсједништва БиХ, није обухватило ниједну од надлежних полицијских агенција које су за то непосредно одговорне. Само то сазнање говори о стварним намјерама оних који су исконструисали све ово. Плашим се да нису свјесни шта чине и у какву авантуру воде ову земљу.

* ГЛАС: Како коментаришете захтјев Тужилаштва БиХ упућен замјенику министра безбједности БиХ Младену Ћавару да изда рјешење о забрани приступа тајним информацијама Зупцу, чиме је изашло из својих надлежности и умијешало се у пословне извршне власти?

МАЈКИЋ: Све што се дешава у вези са покушајем уклањања Зупца је посве невјероватно. Питам се зашто сада ћуте сви они који нас годинама уче о праву и правди и који врше мониторинг рада над безбједносним сектором и правосуђем. У којој се земљи тужилаштво може мијешати у рад извршних органа власти? Одакле право некомпетентном Ћавару да, због притиска поступајућег тужиоца Мирослава Марковића, донесе рјешење о привременом одузимању приступа тајним подацима Зупцу? Невоља је што Ћавара, у страху и паници од налогодавца, није успио ни да се обавијести да нема право на ту мјеру. Уосталом, то никоме и није било важно. Требало је учинити све да би Зубац био уклоњен и он је томе да свој допринос. На сједници Представничког дома Парламента БиХ тражила сам од Савјета министара да спријече незаконит рад Ћавара.

* ГЛАС: SIPA је од Савјета министара затражила да буду заустављени притисци на ту агенцију и њеног директора, а од Ћавара да се врати у оквире закона. Да ли је Савјет министара морао раније реаговати и да ли Ћавар мора одговарати за своје поступке?

МАЈКИЋ: Ћавар је дјеловао мимо закона, али ко ће га санкционисати? Санкције су резервисане само за Србе. Крај је овог мандата и не вјерујем да ће се било шта значајно догодити што би поправило стање у области безбједности. Напротив! Обавијештена сам да је командант ЕУФОР-а тражи додатни контингент од 100 војника. Знамо да таква одлука није случајна и да је морала бити донесена на бази конкретних безбједносних процјена. Може ли то бити сигнал онима који су се упутили у авантуру из које неће знати изаћи. Одбрана и безбједност у БиХ су увијек били у рукама Бошњака. Знамо ко је све руководио овим министарствима и зато не треба да нам буде чудно гдје смо данас стигли.

* ГЛАС: Тражили сте од Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ да реагује на ову ситуацију. Шта очекујете?

МАЈКИЋ: Очекујем до добијем одговоре у вези са мијешањем Тужилаштва БиХ у рад извршних органа власти. Морамо знати да ли Тужилаштво БиХ мора радити по закону или на основу незаконитих одлука поступајућег тужиоца. Уздам се у савјест и професионализам новог предсједника ВСТС-а.

Независни одбор

* ГЛАС: Како коментаришете притиске на Независни одбор Парламента БиХ да суспендује или смијени Зупца?

МАЈКИЋ: Независни одбор је професионално и у складу са законом донио одлуку да Горан Зубац наставља рад у пуном капацитету и без икаквих ограничења. Против одлуке су очекивано била само два бошњачка члана Независног одбора. Апсурдно је да се одлуци јавно успротивио и Шемсудин Мехмедовић, који је запријетио Независном одбору да ће кривично одговарати зато што није смијенио Зупца. Човјек осумњичен за најтеже ратне злочине пријети независном тијелу Парламента БиХ! Може ли оваква држава опстати?

Архива