Додик: У БиХ је сваки договор неодржив

30.07.2014 Актуелно

 „Приликом формирања Савјета министара БиХ прије три године договорено је да дирекотр РАК-а буде из реда српског народа, што је требало да надомјести чињеницу да су из Федерације БиХ четири министра. Проведена је сва процедура и Савјет РАК-а је већ предложио господина Рајчевића за ту функцију. Како нема ниједног недостатка у процедури, очигледно је да су сада присутне неке друге тежње, прије свега Бошњака који желе све да блокирају“, рекао је Додик и подсјетио да ову функцију посљедњих седам година обавља Бошњак без мандата.

„То говори да у БиХ сваки договор који постигнете не може да се одржи, јер увијек дође неко ко то руши, и овај пут то раде Бошњаци. У правилу они највише и руше сваку врсту договора“, каже Додик.

„Мислим да је немогуће БиХ градити на принципима тоталног неповјерења и да је осјећај сталних превара на политичком нивоу веома јасан и обичним људима“, оцјењује он.

„Настојања многих да у БиХ да направе приступ како су овдје само политичари проблем, говори о томе да се покушава направити замјена теза. Очигледно се ради о сукобу концепција – једне централизоване Босне и права на аутономију које имамо, што несумњиво остаје као најважнији политички процес“, закључио је Додик.

„Влада се показала способном да реагује у кризним ситуацијама“

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да се владајућа структура у Српској показала одговорном и способном да реагује на ситуације као што су биле поплаве у мају.
Он је најавио да ће бити обновљене све школе како би прихватиле дјецу да би школска година могла почети на вријеме, или евентуално са закашњењем од седмицу или двије.

„У септембру ће сви бити у својим школским клупама у обновљеним школама које су биле поплављене. Вртићи, домови здравља ће функционисати“, рекао је Додик вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Истичући да је поносан на оно што су урадили премијер Српске Жељка Цвијановић и министри, Додик је нагласио да је немогуће да неко са стране не види који је посао урађен на санацији.

„Нико не може рећи да власт Српске није реаговала и помогла људима. Давање ваучера од 5.000 КМ је највећи износ који неко даје на овим просторима. Србија даје мање, Федерација БиХ готово ништа није дала, а колико видим у Маглају већ имају протесте“, навео је предсједник Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да, осим ваучера, иде и комплетна санација свих јавних институција.

Додик је истакао да остаје један читав пакет и сегмент за привреду и помоћ привреди, а о чему се договарало са банкама и да се сада очекује да ће се „препаковати“ одређене ствари у вези са финансијским потенцијалима Српске за снажнију помоћ привреди да оживи на просторима погођеним поплавама.

Предсједник Републике Српске је навео да је свијет примијетио обим тог страдања и поплава и реаговао на један начин, мада није био коректан, подсјећајући да је била заказана донаторска конференција а дати су кредити.

„Када повучете кредите за обнову онда ће се наћи неко из опозиције ко ће рећи ‘ви се стално нешто задужујете’, а они немају никакво друго рјешење“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, та елементарана непогода траје и даље, наводећи да је и ових дана нестабилно вријеме које изазива у Костајници проблем поплављеним домаћинствима, истичући да друштво мора да развије систем и организацију која ће брзо реаговати на све то.

„Очекујем поштене и фер изборе“

Говорећи о предстојећим изборима Предсједник РС Милорад Додик је, између осталог, рекао да је Републици Српској требао фер договор који је СНСД покушао да направи са СДС-ом на нивоу БиХ, али то није успјело.

„Сада сам помало тужан што то није успјело“, каже Додик и додаје: „Имали бисмо релаксирану ситуацију у Републици Српској, а видимо шта се дешава у Федерацији БиХ“.

Он каже да је видљиво да опозиција има много проблема, почев од кандидатуре Иванића до међусобних односа унутар те коалиције.

„Имао сам прилику да чујем и то да смо ми припремали хаџи Јована Митровића за његова иступања, што, наравно није тачно“, каже Додик.

„Очекујем да ће резултати избора бити признати на основу података које изнесе ЦИК, јер се већ сада може чути како ће, наводно, бити изборне крађе. То је заправо алиби опозицији да побија резултате избора“, оцјењује Додик.

Он каже да је најбоља порука коју Република Српска може послати да се избори одрже у поштеној и фер атмосфери и да се резулатати што прије имплементирају.

Архива