Додик: Стратешки се борити против недобронамјерних

26.07.2014 Актуелно

 

„Ко не познаје добро Турке, који су владали овим просторима, не може схватити Ердоганове изјаве“, рекао је Додик данас у Градишки и поновио да је јасно да Ердоан подржава искључиво Бошњаке у БиХ.

Додик је истакао да се против Ердоанових и сличних порука не смије борити само кад оне буду изречене. „Против таквих изјава и тенденција мора се разрадити стратегија и ми ћемо је разрадити“, поручио је Додик.

Премијер Турске Реџеп Тајип Ердоан више је пута давао контроверзне изјаве о БиХ и Балкану. Он је 2012. године изјавио да му је Алија Изетбеговић оставио БиХ у аманет, док је у Призрену 2013. године рекао да је „Косово Турска, а Турска Косово“.

Након тога је недавно, према извјештајима медија, поручио да би свако ко на било који начин „дирне Бошњаке против себе имао 100 милиона Турака“.

Ердоанова најновија изјава, коју су агенције данас пренијеле, јесте на скупу у организацији Удружења турских привредника и бизнисмена, када је рекао да је муслиманском ратном лидеру Алији Изетбеговићу обећао да Турци „Босну никада неће оставити саму“.

Милорад Додик за Глас Српске: Бошњаци желе да зауставе истраге злочина и криминала

Предсједник РС Милорад Додик рекао је за „Глас Српске“ да се иза континуираних напада на директора Aгенције за истраге и заштиту (SIPA) Горана Зупца крије чисто политикантство естаблишмента из Сарајева, чији је једини циљ да он буде уклоњен, да би преузели потпуну контролу над безбједносним сектором, као што су учинили са правосуђем и сачували бошњачки кадар од одговорности за ратне злочине и криминал.

– Континуирани напади на Зупца и на сваког оног ко је репрезент професионализма дешавају се онда када бошњачки естаблишмент не може да се избори са политичким ставовима РС. Онда покушавају са нападима на директоре агенција или институција на чијем челу је српски кадар, попут директора SIPA – рекао је Додик.

Зубац се од прошле године налази на удару бошњачких политичара и Тужилаштва БиХ након што су припадници SIPA 19. јула ухапсили високог функционера СДA и посланика те странке у Парламенту БиХ Шемсудина Мехмедовића због сумње да је починио ратни злочин над Србима и да је одговоран за скривање огромне количине наоружања које је пронађено на подручју Тешња. Тужилаштво БиХ је одмах стало у заштиту Мехмедовића, пустивши га само неколико часова касније да се брани са слободе и игноришући обиман доказни материјал који им је достављен из SIPA. Притисак на Зупца кулминирао је подизањем оптужнице којом га Тужилаштво БиХ терети зато што није ангажовао специјалну јединицу током протеста у Сарајеву када је запаљена зграда Предсједништва БиХ. Законом је прописано да ангажман специјалаца може затражити само Тужилаштво БиХ, а такав захтјев у SIPA тог дана није упућен. Због подизања оптужнице Тужилаштво БиХ је, иако није надлежно за то, затражило од замјеника министра безбједности Младена Ћавара да Зупцу забрани приступ тајним информацијама, што је он и учинио. Такође је затражено да Зубац буде суспендован или смијењен, иако је законом прописано да је то обавезно тек након правоснажне осуђујуће пресуде.

Додик истиче да је недопустиво понашање поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ и замјеника министра безбједности.

– Они за то немају надлежности. Очигледно је да Бошњаци не бјеже ни од незаконитих потеза када је њима у интересу да се обрачунају са професионалцима. Они желе да доведу у питање све одговорне српске кадрове у правосуђу и полицијским агенцијама. Кроз лажне судске процесе које генерише Тужилаштво БиХ настоје да уреде SIPA како њима одговара. Садашњи рад SIPA и Зубац им не одговарају у првом реду због тога што су се под истрагама нашли бошњачки кадрови и што су процесуирани ратни злочини који су чињени над Србима и велики случајеви криминала и корупције у које су бошњачки кадрови дебело упетљани – истакао је Додик и додао да у безочним изласцима институција из оквира закона сада нема реакције међународне заједнице.

Предсједник РС је истакао да обрачун са српским кадром у Сарајеву представнике Српске доводи у позицију да још једном преиспитају све оно што је наметнула међународна заједница.

– Све што је наметнуто има проблем да преживи јер напросто је направљено да би било злоупотријебљено и да би се правила нека БиХ која је немогућа и неодржива таквим злоупотребама. Злоупотребе које чине не могу и неће проћи укључујући и случај „Зубац“ – истакао је Додик.

Он каже да је индикативно да се за паљење зграде Предсједништва БиХ као једини кривац настоји означити Зубац.

– Зубац је одговоран полицијски службеник и професионалац који је показао своје опредјељење за спровођење закона. SIPA је и под невиђеним притисцима Бошњака и свих ових институција и појединаца на Зупца успјела да уради велики посао и очигледно је да им не одговара. Веома је сумњиво оно што му приписују. Оптужили су га због паљења зграде Предсједништва, иако се врло јасно и јавно могло чути да су све то организовали неки од актера који сада покушавају Зупцу да припишу одговорност. Да је ријеч о провидној оптужници потврђује и чињеница да се нигдје не помињу званичници других полицијских агенција иако је обезбјеђење зграде у њиховој директној надлежности – казао је Додик и додао да су запаљене и друге зграде и да на то нико није реаговао.

Додик је истакао да се и на овом случају показало да свуда гдје постоји надлежност БиХ нема напретка и да је то огроман проблем.

– То се показало и са SIPA од које настоје направити агенцију по својој мјери и ставити је под свој политички утицај. Тако је и са злоупотребама Суда БиХ, који је доносио неправедне одлуке које је утврдио и Европски суд за људска права, али због тога нико није одговарао. Тако је на сваком пољу гдје БиХ има било каква овлашћења. Имамо само застоје, неефикасност и блокаде које коче и ентитете. Кључно питање не лежи у томе да се законодавство доноси на нивоу БиХ него да се смањи улога БиХ и у економским питањима и да се ослободе нижи нивои власти да несметано функционишу, јер је то у складу са Уставом и у складу са Дејтонским мировним споразумом – казао је Додик.

Тужилаштво БиХ

Тужилаштво БиХ саопштило је да је добило рјешење замјеника министра безбједности БиХ којим се Горану Зупцу ускраћује право да располаже тајним подацима са одређеном ознаком тајности.

– Поштујући наведено рјешење Тужилаштво БиХ ће у наредном периоду кореспонденцију која се односи на приступ тајним подацима до степена врло тајно, укључујући и степен врло тајно, реализовати искључиво са замјеником директора SIPA Ђуром Кнежевићем – наводи Тужилаштво БиХ.

Архива