Додик: Србија да има и посланике из Републике Српске

30.07.2014 Актуелно

 Додик је недавно добио пасош Србије, а у интервју за београдски лист „Данас“ подсјећа да је тражио трајну либерализацију додјеле пасоша Србије, јер Срби у РС желе држављанство Србије. Он каже да је захвалан премијеру Србије Александру Вучићу што је омогућио убрзање процедуре, али мисли да треба да буде још бржа.

„Мислим да сваки Србин треба да добије држављанство Србије, да покажемо приврженост земљи матици коју сматрамо домовином“, каже Додик и додаје да увијек „осјећа муку кад путује с пасошем БиХ“.

„Кад одем негдје с пасошем БиХ, увијек ме чудно гледају. Једном сам ишао у САД преко Холандије гдје су ме на аеродрому претресали. Кад сам им рекао да идем на састанак у Стејт департмент, постао сам им још сумњивији. Лет је каснио 45 минута“, наводи он.

Осврћући се на то да му држављанство Србије даје могућност да учествујете на изборима у Србији, да бира и да буде биран, Додик истиче да је примарно државњанин РС, али да не види разлог да Србија не поступи као неке друге земље, попут Хрватске, која у Сабору има квоту посланика за хрватске заједнице ван матице.

„Кад су избори у Хрватској, у Бањалуци видите билборде са кандидатима за предсједника. Знам Хрватицу из Бањалуке која ту живи, а изабрана је у хрватски Сабор. Да не помињем Мађаре. Не видим зашто Србија не би кренула у промјену изборног законодавства, да омогући квоте. Колико год нас да изађе на гласање, за РС би квота могла да буде четири-пет посланика, два-три за Црну Гору, по један за Македонију, Западну Европу… То би била добра порука руководства Србије. Пошто се у Србији разговара о промјени Устава, могло би да се размишља и у том правцу“, сматра Додик.

Предсједник РС не вјерује да ће истрага за ратне злочине над косовским Србима коју предводи Клинт Виљамсон резултирати подизањем оптужнице против Хашима Тачија – због тога што, према његовом мишљењу, до сада није било довољно ангажовања и због протока времена.

Додик истиче да је једина новост у Вилијамсоновом извјештају представљеном у понедјељак „признање са тако високог мјеста да постоје основане сумње да је било трговине органима“ косовских Срба.

„Очигледно да има доказа и да их је било. И Дик Марти је доказе имао, али је био спречен да спроведе истрагу, имала их је и Карла дел Понте. Многим Србима се судило на основу колективне одговорности. Осуђена је Биљана Плавшић, која није имала никакве везе са злочинима, али је била руководилац. А сада (у случају ОВК) треба да се згрну огромни докази“, примјећује он.

Додик оцијењује да ће Запад све више настојати да омекша српску страну, да би у једном, најтежем моменту, за пуноправно чланство у ЕУ затражио признање Косова.

„Неће дати чланство без обзира на реформе које Србија показује. Мислим да је и актерима у Србији јасно да ће то бити тражено без обзира на то што Косово није признала цијела ЕУ и што сама крши своје принципе. Како објаснити да ЕУ ради на споразуму о Стабилизацији и придруживању са Косовом, а пет земаља ЕУ није признало Косово? Игре великих су јасне. Понекад мени није јасно шта им је толики интерес… Данас сам осјетио муку у стомаку кад сам читао како Шредер каже да се каје што је 1999. подржао бомбардовање“, каже он.

Предсједник РС, с друге стране, оцјењује да је ЕУ хетерогена када је ријеч о Русији и евентуалним притисцима на Србију у вези са односима са Москвом.

„Русија има право на одбрану својих националних интереса. Ако су Французи могли на неким далеким дестинацијама, у Либији на примјер, да бране своје интересе, зашто Русија да не брани свој народ којег је неколико десетина милиона тамо? У сваком случају, жели се поставити изазов Србији. Мислим да њеном руководству није нимало лако. Лицемерје неких важних амбасадора који траже признање Украјине са Кримом, а Косово је еклатантан примјер другачије политике, говори о дволичности великих сила. Увјерен сам да Србија неће Русији увести било какве санкције и приклонити се Западу. Криза у Украјини ће проћи, а санкције Србије у Русији не би биле заборављене. За Србију би био луксуз да уведе санкције пријатељској земљи каква је Русија“, сматра Додик.

Када је ријеч о конфликту у појасу Газе, познато је да РС има развијене односе са Израелом, те Додик не крије да је први рекао да „Израел има право да се брани, да се одупре терористичким нападима“.

„Био сам први ко је то изговорио, касније смо могли да чујемо Обаму, Меркелову и друге лидере који су употребили исту фразу… Наравно, саосјећам и погађају ме сцене страдања на обије стране. Говорио сам да мир треба постићи што прије. Израел с нама развија врло пријатељске односе. РС и Израел су у сличном окружењу. Ми са окружењем из Сарајева имамо готово идентичан проблем, наравно нема ракета и сукоба, то је прошлост. Хомогенизација муслиманског живља се дешава. Изетбеговићева изјава да муслимани морају да буду јаки па ће их уважавати порука је и за нас. Израел нам је савезник и пријатељ који нас уважава“, поручује Додик.

Влада се показала способном да реагује у кризним ситуацијама

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да се владајућа структура у Српској показала одговорном и способном да реагује на ситуације као што су биле поплаве у мају.
Он је најавио да ће бити обновљене све школе како би прихватиле дјецу да би школска година могла почети на вријеме, или евентуално са закашњењем од седмицу или двије.

„У септембру ће сви бити у својим школским клупама у обновљеним школама које су биле поплављене. Вртићи, домови здравља ће функционисати“, рекао је Додик вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Истичући да је поносан на оно што су урадили премијер Српске Жељка Цвијановић и министри, Додик је нагласио да је немогуће да неко са стране не види који је посао урађен на санацији.

„Нико не може рећи да власт Српске није реаговала и помогла људима. Давање ваучера од 5.000 КМ је највећи износ који неко даје на овим просторима. Србија даје мање, Федерација БиХ готово ништа није дала, а колико видим у Маглају већ имају протесте“, навео је предсједник Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да, осим ваучера, иде и комплетна санација свих јавних институција.

Додик је истакао да остаје један читав пакет и сегмент за привреду и помоћ привреди, а о чему се договарало са банкама и да се сада очекује да ће се „препаковати“ одређене ствари у вези са финансијским потенцијалима Српске за снажнију помоћ привреди да оживи на просторима погођеним поплавама.

Предсједник Републике Српске је навео да је свијет примијетио обим тог страдања и поплава и реаговао на један начин, мада није био коректан, подсјећајући да је била заказана донаторска конференција а дати су кредити.

„Када повучете кредите за обнову онда ће се наћи неко из опозиције ко ће рећи жви се стално нешто задужујетеж, а они немају никакво друго рјешење“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, та елементарана непогода траје и даље, наводећи да је и ових дана нестабилно вријеме које изазива у Костајници проблем поплављеним домаћинствима, истичући да друштво мора да развије систем и организацију која ће брзо реаговати на све то.

Додик: Очекујем поштене и фер изборе

Гостујући у Дневнику РТРС Предсједник РС Милорад Додик је, између осталог, рекао да је Републици Српској требао фер договор који је СНСД покушао да направи са СДС-ом на нивоу БиХ, али то није успјело.

„Сада сам помало тужан што то није успјело“, каже Додик и додаје: „Имали бисмо релаксирану ситуацију у Републици Српској, а видимо шта се дешава у Федерацији БиХ“

Он каже да је видљиво да опозиција има много проблема, почев од кандидатуре Иванића до међусобних односа унутар те коалиције.

„Имао сам прилику да чујем и то да смо ми припремали хаџи Јована Митровића за његова иступања, што, наравно није тачно“, каже Додик.

„Очекујем да ће резултати избора бити признати на основу података које изнесе ЦИК, јер се већ сада може чути како ће, наводно, бити изборне крађе. То је заправо алиби опозицији да побија резултате избора“, оцјењује Додик.

Он каже да је најбоља порука коју Република Српска може послати да се избори одрже у поштеној и фер атмосфери и да се резулатати што прије имплементирају.

Ниједан договор не може бити испоштован

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да неименовање директора Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ говори о томе да на нивоу БиХ не може бити одржан ниједан договор.
Он је подсјетио да је приликом формирања Савјета министара БиХ договорено да директор РАК-а буде из реда српског народа, што је требало да надомјести чињеницу да Федерација БиХ има четири министра, те додао да је за избор директора РАК-а проведена сва потребна процедура.

„Очигледно да је Савјет РАК-а предложио Срђана Рајчевића и очигледно је да нема ниједног недостатка процедуре. Очигледно је и да, прије свега, Бошњаци имају неки други принцип или неке друге тензије, и да желе да блокирају све и да добију оно што они желе“, рекао је Додик верчерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Подсјећајући да је тренутно на функцији директора РАК-а Бошњак који је на тој функцији већ седам година без мандата, предсједник Српске је истакао да и то говори о томе да је немогуће да било који договор буде одржив.

Додик је истакао да овај договор руше Бошњаци, који у правилу највише руше сваку врсту договора, те да се онда прави политичка галама и политичка ујдурма.

„Ја мислим да је БиХ немогуће градити на приципима тоталног неповјерења. Настојања многих да у БиХ направе приступ у стилу да су проблем само политичари говори о томе да се покушавају замијенити тезе. Овдје је сукоб концепција – једне централизоване и права којег имамо на аутономију“, нагласио је Додик.

Додик је истакао да је велико питање „шта би имали и како би живјели да су све ингеренције на нивоу Сарајева“, истичући д је то основно питање које свако себи мора да постави.

Архива