Додик: Прогласити Николаса Хила непожељном особом

17.07.2014 Актуелно

 „Тражим од вас да, сходно законом и међународним уговорима дефинисаним процедурама, покренете поступак проглашења Николаса Хила за персону нон грата, чиме би обезбиједили његов што бржи одлазак“, навео је Додик у отвореном писму.

Додик је поручио да ће се на тај начин заштитити институција предсједника Републике Српске, али и укупни дигнитет свих институција у БиХ предвиђених Дејтонским споразумом и Уставом.

„У супротном, биће јасно потврђено да БиХ представља де факто протекторат страних сила и да нема могућност да обезбиједи заштиту својих грађана и институција од непримјереног мијешања и напада страних дипломата у БиХ“, истакао је предсједник Српске.

Додик је подсјетио на изјаве отправника послова Амбасаде САД у БиХ Николаса Хила на Америчком универзитету у Тузли, које су пренесене у свим медијима у БиХ и региону, у којима је, како наводи, изашао не само из оквира дипломатског говора и односа према унутрашњо-политичким темама земље домаћина, него и из оквира пристојног говора уопште.

„Експлицитне оцјене о карактеру носилаца највиших функција власти у Републици Српској, крајње негативни коментари, недвосмислено усмјеравање оштрице таквих коментара према функцији предсједника Републике Српске коју обављам прешли су границе у којима су се могле толерисати. Поготово имајући у виду да је савршено јасно да се те поруке шаљу уочи предизборне кампање, са очитим циљем наношења штете политичким субјектима на власти у Српској, а у корист опозиције“, наводи Додик.

Додик сматра да је, уважавајући право Хила на сопствени став и мишљење, а поготово уважавајући снагу и углед САД, коју он представља у БиХ, крајње вријеме да Предсједништво и министар иностраних послова БиХ, као овлаштени органи, предузму мјере које им стоје на располагању и ставе тачку на такву врсту јавног дискурса које су заузеле поједине дипломате, а поготово Хил.

„С обзиром да сте према одредбама Општег оквирног споразума за мир у БиХ и Устава БиХ задужени за вођење спољне политике, у што су укључени и билатерални односи са другим државама и њиховим дипломатско-конзуларним представништвима у БиХ, обраћам вам се овим путем са захтјевом да заштитите институцију предсједника Републике Српске од непримјерених напада и оцјена који су се интензивирале у посљедњем периоду“, поручио је Додик.

Додик је истакао да ће, сходно даљем поступању чланова Предсједништва и министра иностраних послова БиХ, у овом случају јавност стећи прилику да се увјери у карактер БиХ и њених институција, а институције Републике Српске опредијелити своје даље кораке.

Архива