Додик: Хил се активно укључио у предизборну кампању

16.07.2014 Актуелно

 

На питање Срне да прокоментарише ставове отправника послова америчке Амбасаде о руководству Републике Српске, Додик је оцијенио да су понашање и изјаве Хила недостојне величине и снаге државе коју представља.

„Недостојно је за било ког човјека да лаже, али ако је тај човјек дипломата једне тако важне и утицајне државе какве су САД – онда је та чињеница депримирајућа“, истакао је Додик.

Додик је напоменуо да први дипломата САД у БиХ у својим јавним иступима о наводној корупцији у Српској говори користећи углавном памфлете које пласира овдашња опозиција у медијима које контролише.

„Господин Хил не би требало да буде нервозан када говоримо ствари које су добро познате цијелој јавности. Једна од таквих је да управо странци контролишу правосуђе у БиХ, а не било који ниво власти у БиХ, да управо један амерички држављанин сједи у Тужилаштву БиХ и бира предмете за процесуирање. Ако се већ упустио у унутрашњу политику у БиХ, господин Хил је сасвим сигурно упознат и са тим чињеницама. Али мени не пада на памет да устврдим да САД контролишу корупцију у овој земљи, упркос чињеници да странци контролишу наше правосуђе“, рекао је Додик.

Додик је додао да не сматра чудним ни то што отправник послова у Амбасади САД отворено подржава СДС и, како је навео, трабанте окупљене око њих, али је додао да би Хил онда морао и јавно да каже да његов боравак у БиХ није у функцији унапређења односа САД и БиХ, већ у функцији креирања нове политичке структуре у БиХ која би се понашала по очекивањима америчке Амбасаде.

„Господин Хил се пита шта је на мене оставило тако снажан утисак након интервјуа који је дао федералној штампи, а онда и на предавању које је одржао на америчком униврзитету у Тузли. За разлику од њега бићу до краја отворен и искрен. Запањила ме дрскост и смјелост дипломате једне тако велике замље да без пардона и недипломатски јавно пласира лажи“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да једна тако утицајна и уважена држава, какве су САД, сигурно не заслужују да их представљају такви као што је Николас Хил.

Архива