Додик: Ердоанова пријетња охрабрење бошњачким странкама да буду агресивније

12.07.2014 Актуелно

 

„Наравно да Бошњаци могу да гледају Турску како хоће. Што се нас тиче, мислимо да је Турска значајан реметилачки фактор у БиХ управо зато што се селективно понаша и што користи свој огроман економски и политички потенцијал да би била искључиво на једној страни, а Ердоанова изјава то најбоље показује“, рекао је Додик данас новинарима у Новом Граду.

Ердоан је рекао да би свако ко би на било који начин „дирнуо“ Бошњаке имао против себе 100 милиона Турака и поручио да се због тога не треба чудити „кад турски ратни брод уплови у Неум, јер то је знак и подршка суверенитету БиХ“.

Додик је тим поводом оцијенио да је основна порука да „Турска хоће БиХ“.

„Сви они који у Републици Српској промовишу пробосанску или босанску политику морају јасно да знају на коју се страну сврставају и шта дају БиХ. Због ове Ердоанове изјаве такве политике имају врло мало шансе да преживе“, нагласио је Додик.

Он је навео да сви који се у Српској баве јавним послом треба да добро размисле шта је Ердоан поручио.

„Ердоан је поручио да не само нико не смије да дира Бошњаке, него да он бира и да он одлучује шта је дирање Бошњака, он одлучује о томе на који начин ће се ангажовати“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, порука је послата Републици Српској и тако је треба разумјети.

„Зато се основна поларизација политичког живота у Српској своди на оне који промовишу БиХ и ту пробосанску линију, окупљени око Младена Босића, Младена Иванића и Драгана Чавића у неком наивном вјеровању да ће они у неком времену на бољи начин градити и одбранити Српску“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Ердоанова изјава није одбрана Бошњака већ пријетња.

„То је пријетња нама, да не само да не смијемо да дирамо Бошњаке, јер их нико на дира, него да не смијемо да се супроставимо политичком експанзионизму Бошњака у вези са њиховим аспирацијама за БиХ. Ја то схватам као пријетњу, али не схватам да би због тога неко морао да се бави или бори на политички начин. Република Српска је трајна у БиХ и изјаве о дирању и недирању утицаће само на вербалном нивоу“, нагласио је Додик.

Додику уручен кључ Новог Града

Предсједнику Републике Српске Милораду Додику данас је на Свечаној академији уручено признање „Кључ Новог Града“ поводом Дана и крсне славе ове општине – Петровдана.

Додик је истакао да је Нови Град изграђен и да су ријешени бројни комунални проблеми, а да ће ове године бити завршен и значајан пројекат водоснабдијевања.

Он је рекао да ће тако бити стављен печат на период успјешне изградње и рјешавања проблема у Новом Граду.

„Имао сам изузетну част да на приједлог начелника општине и одлуком Скупштине општине добијем највеће признање града. Захвалан сам и почаствован јер у Нови Град често долазим и то је град који има посебну душу“, рекао је Додик.

Он је навео да је то признање његовим сарадницима који су у координацији са локалном влашћу успјели да ријеше важне проблеме у протеклим годинама.

Додик је захвалио свима који су иницирали и одлучили да му буде додијељено признање.

БиХ не треба много очекивати од скупа у Бриселу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да БиХ на донаторској конференцији 16. јула у Бриселу нема много шта да очекује, а оно што добије биће вјероватно у оквиру кредитних аранжмана Свјетске банке, Међународног монетарног фонда /ММФ/, Европске комисије и њених банака.
„Припреме су ишле доста аљкаво, са понижавањем штете у Републици Српској. Седмицама није могуће утврдити штету и очигледно је да се фаворизује, да се направи баланс у БиХ по том основу, мада је јасно да је Српска имала далеко већу штету него Федерација БиХ“, рекао је Додик.

Он је данас у Новом Граду рекао да је БиХ земља која на сваком кораку показује неуспјех, па и код организације донаторске конференције.

Додик сматра да се на овај начин покушава послати нека друга порука из БиХ тражењем да БиХ представљају неке институције које нису ни надлежне за елементарне непогоде.

Донаторска конференција за санацију штете од поплава за Србију и БиХ у Бриселу ће бити одржана 16. јула. Овим скупом предсједаваће шеф француске дипломатије Лоран Фабијус, комесар ЕУ за проширење Штефан Филе, као и премијер Словеније Аленка Братушек.

Осим држава које ће дати донације, на конференцији ће бити и представници пословних кругова, као и међународних организација.

Архива