Цвијановић: Не бојим се ниједног противкандидата

13.07.2014 Актуелно

 

Коментаришући изјаву лидера ПДП-а Младена Иванића да је увјерен да је може побиједити у трци за члана Предсједништва БиХ, Цвијановићева је рекла да је и док није била носилац неке функције у Српској „боље трчала трку“ од Иванића који је имао функцију.

„Лијепо је што Иванић тако фино о себи говори. Одлично знам коју трку трчим за Републику Српску читав низ година. Чак и онда када је Иванић носио једну или двије-три важне функције, ја их тада нисам носила, али сам и тада трчала трку боље од њега“, рекла је Цвијановићева новинарима у Лакташима.

Она је додала да је тако наставила и док је била министар за економске односе и регионалну сарадњу, али и као премијер Српске, те да ће сигурно знати да „истрчи до краја“ онако како то треба када буде била у Предсједништву БиХ.

„Не знам ко је противкандидат, не знам с ким комуницирам, а и да има кандидата не знам зашто је важно да га коментаришем. Предлажем да се свако усмјери на своју кампању, на свог кандидата, а не да се бавимо једни другима“, закључила је Цвијановићева.

Хилове изјаве у одбрани пробосанске политке

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је непримјереном и недипломатском изјаву отправника послова америчке Амабасаде у БиХ Николаса Хила да у Српској кључа незадовољство због корупције њених лидера, као и да та изјава служи одбрани пробосанске политике, договорене са кандидатима опозиције.
„То је још један разлог више да разумијемо спрегу у креирању пробосанске политике, у којој треба да имате једног високопозиционираног функционера дипломатског кора који треба да ‘гура нос тамо гдје му није мјесто'“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила „непристојним“ да један дипломата коментарише ствари на такав начин и да служи као једна врста подршке „пропагандној машинерији опозиције“.

Изјава премијера Турске не служи очувању суверенитета БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да посљедња изјава турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана не служи очувању суверенитета БиХ, него доприноси разградњи БиХ која је ионако стављена на „стаклене ноге“.
„БиХ ни сама не зна да ли може да опстане. Када имате још квалификацију и поруке ове врсте, она свакоме овдје буде јасно шта је на сцени, шта се дешава“, рекла је Цвијановићева новинарима у Лакташима.

Она је додала да с БиХ „нешто дебело није у реду“ ако свако са стране има потребу да коментарише, пријети или да се ставља у заштиту некога.

„Када би дошла таква изјава случајно са територије Србије или Хрватске видјели бисте колико би то ужасне реакције произвело у политичком Сарајеву. Тамо не можете да кажете да је птица прелетјела и прешла границу из Републике Српске у Србију, а да се то не посматра на неки начин као велика теорија завјере“, рекла је Цвијановићева.

Турски премијер је изјавио да би свако ко би на било који начин „дирнуо“ Бошњаке имао против себе 100 милиона Турака и поручио да се због тога не треба чудити „кад турски ратни брод уплови у Неум, јер то је знак и подршка суверенитету БиХ“.

Дезинформација да је син премијера Српске запослен без конкурса

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић потврдила је да је њен син запослен у „Електропреносу БиХ“, али да је дезинформација да је запослен без конкурса.
„Појавиле су се разне дезинформације да су мој син и кћерка, чини ми се господина /Зорана/ Тегелтије, тамо запослени без конкурса. Тамо је проведен конкурс за 94, а сада поново за неких стотињак људи. Мој син се пријавио на конкурс, успио да прође и да буде један од 94 запослених“, рекла је Цвијановићева новинарима у Лакташима.

Она је додала да су дезинформације да је конкурс поништен, те да је поништен само за једно мјесто у Бањалуци и за два у Сарајеву.

Цвијановићева је истакла да је њен син дипломирани грађевински инжењер који завршава и магистарске студије у Београду, те да не види зашто би био проблем да се дијете било ког појединца пријави на конкурс за посао и буде изабрано, а да руководство те компаније не зна чија су то дјеца.

„Ако су бијеле чизме, бијели пешкири и одавно пунољетни син предсједника Владе, који је завршио све школе да би могао да дође до запослења, теме за опозицију, позивам их да не престају да причају о томе“, закључила је Цвијановићева.

Архива