Састанак Додик-Харченко

10.06.2014 Актуелно

 

„Република Српска је дио тог пројекта и имамо процедуралне проблеме унутар БиХ, за које сам увјерен да ће бити ријешени“, рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Он је оцијенио да „постоји саможивост БиХ“, упрскос чињеници да би то требало да буде земља која је у функцији ентитета, а не кочница за њихов развој.

Предсједник Српске истакао је да ће се радити на томе да се постигне директан уговор са Руском Федерацијом на реализацији пројекта „Јужни ток“.

Према његовим ријечима, то подразумијева одређену сагласност Парламентарне скупштине БиХ, и то ће бити први пут да се користи тај механизам, пошто Савјет министара БиХ није нашао за сходно да ријеши то питање.

„Без намјере да се то схвати као пријетња, српски представници немају разлога ништа друго да рјешавају када се спречава тако важан пројекат за Републику Српску“, рекао је Додик новинарима у Сарајеву, гђе је присуствовао пријему који је руски амбасадор у БиХ Александар Боцан-Харченко организовао поводом Дана Русије – 12. јуна.

Харченко изразио је увјерење да ће пројекат „Јужни ток“ бити реализован упркос, како је навео, вјештачким тешкоћама које се постављају пред њега.

„Рачунамо да ће бити настављен и напор Српске за реализацију пројекта ‘Јужни ток’. Заједно, ‘раме уз раме’, ћемо савладати све препреке и сметње које постоје у овом тренутку и вјештачки су изазване“, поручио је Харченко.

Архива