Процесуирати оне који су чинили насиље у парламенту

14.06.2014 Актуелно

Додик је рекао да је одговор СНСД-а на данашњи инцидент у парламенту Српске био да Народна скупштина Републике Српске настави рад, а да они који су чинили физичко насиље одговарају у складу са законом.

Он је рекао новинарима да је у парламент Српске дошао као лидер СНСД-а у тренутку када се први пут у Народној скупштини Републике Српске десио инцидент, што је захријевало да се то разматра и пружи адекватан одговор.

Говорећи о скупштинској расправи о предложеним мјерама Владе Републике Српске за санацију посљедица поплава у Српској, Додик је рекао да је као предсједник Републике Српске и лидер СНСД-а веома поносан на оно што је током ванредне ситуације учинила Влада, прије свега премијер Жељка Цвијановић и Републички штаб за ванредне ситуације.

Веома одговоран систем мјера Владе Српске

Предсједник Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик оцијенио је су Влада Републике Српске и републичке институције веома одговорно предложиле систем мјера за санацију посљедица поплава у Српској.

„Честитам и веома сам поносан на оно што је учинила Влада, прије свега премијер Жељка Цвијановић и Републички штаб за ванредне ситуације у ситуацији изазваној поплавама“, рекао је Додик данас новинарима у паузи сједнице парламента Српске.

Додик је рекао да су ангажман, упорност и енергија премијера Републике Српске допринијели да су многи проблеми рјешавани у самом току, а да су Влада и Република Српска једини од свих које је задесила елементарна непогода дали сложен и компатибилан систем мјера, који је тражио и доношење одлука парламента.

Он је поручио народу Републике Српске да ће мјере Владе бити усвојене и да ово што се дешавало у парламенту Српске у погледу насиља брзо забораве и препусте институцијама да ураде свој дио посла.

„Мјере су неопходне за сваког човјека који је страдалник, за просторе гдје је била велике штете, институције и за обнову инфраструктуре“, истакао је Додик.

Он је рекао да се многе теме које немају везе са овим мјерама покушавају ставити на дневни ред парламента Српске.

„Опозиција својим дјеловањем показује да се налази у необјашњивој ситуацији, јер су многи њихови локални функционери јавно похвалили мјере Владе Републике Српске“, истакао је Додик.

Додик је рекао да вјерује да ће јавност у Српској јасно препознати све напоре, истичући да је у овом тренутку потребна солидарност, те да је апсолутно не примјерено било какво бахато понашање и употреба силе појединих посланика.

Он је рекао да ће након усвајања предложених мјера бити јасно да је Српска дала адекватан одговор на поплаве, да има солидарност и да ће се реализовати помоћ од 5.000 КМ за сваку стамбено угрожену јединицу.

„Ми искључиво желимо помоћи људима. Били смо спремни да прихватимо сваки конструктиван приједлог опозиције, којих није било. Локални функционери опозиције по појединим општинама једва су дочекали ове мјере и сами су признали рад Владе Републике Српске и републичких институција, без чије помоћи не би могли да преживе прве најтеже дане удара поплава“, каже Додик.

Додик је рекао да све то није било довољно да посланици опозиције у парламенту Српске буду одговорни и да понашањем и дискусијама допринесу афирмацији онога што нам је сада најпотребније – солидарности и јединства.

Он је рекао да је и сам учествовао у креирању предложених мјера са Владом Републике Српске и да уопште није било предвиђено да пензионери издвајају било шта у Фонд солидарности, већ да су на инсистирање Удружења пензионера да желе да буду солидарни и они укључени у Фонд.

Додик је рекао да опозиција разумије ефекте предложених мјера, чији је циљ помоћ људима, али да њима није стало до те помоћи, јер желе хаос, дестабилизацију Републике и неспособност Владе Српске и на томе праве политику.

„Наша политика је средити ситуацију, помоћи људима, показати солидарност и јединство“, истакао је Додик.

Додик је рекао да су апсолутне неистините тврдње опозиције да се предложеним мјерама било ко фаворизује и да неко жели да се у овоме окористи.

Он је рекао да се у првим данима поплава у Српској морало прикупљати све што је било реално могуће да се помогне, додајући да су многа предузећа помагала, не бавећи се питањима гаранције за своју робу, већ су помагали Влади Републике Српске.

Додик је позвао све посланике у парламенту Српске на сталоженост, да би се усвојиле предложене мјере Владе Републике Српске.

Он је рекао да не подржава вербалне нападе на премијера Републике Српске у парламенту Српске и на жене уопште, истичући да то припада примитивизму и да је изненађен да је та врста примитивизма ушла у парламент и исказана из уста оних који су добили подршку народа.

„Република Српска и њена стабилност није упитна, а то што поједини посланици опозиције покушавају да учине спадаврсту недоличног ексцесног понашања. На то смо навикли и немамо намјеру да се са њима носимо“, закључио је Додик

СНСД дјелује јединствено, нема унутрашњог сукоба

Предсједник Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Милорад Додик изјавио је данас да СНСД дјелује јединствено и да нема никаквог унутрашњег сукоба у партији.

Додик је рекао да ће многи почети спекулисати због тога што је на данашњем засједању Народне скупштине Републике Српске предсједник парламента Игор Радојичић због кршења пословника изрекао опомену премијеру Српске Жељки Цвијановић, али је додао да такве мора одмах разочарати јер је СНСД-ов тим јединствен.

Он је рекао новинарима у паузи засједања парламента да је предсједник Народне скупштине Српске тај који води сједнице, одговоран је за то и за ред на њима.

Додик је захвалио Цвијановићевој, Радојичићу и посланицима СНСД-а који у Народној скупштини Републике Српске показују јединство.

 

 

 

 

Архива