Принцип је симбол борбе за ослобођење

28.06.2014 Актуелно

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић рекао је да је обнова куће Гаврила Принципа један од историјских каменова који обиљежавају трајање у времену и трајање у простору.

„Данашњи дан Видовдан је за Србе врло специфичан, јер се у њему сусреће историја на неколико тачака, од момента када је у Косовском боју изгубљена српска држава и наступило неколико вијекова окупације, до Принциповог чина који представља једну експлозију вишевјековног расположења за ослобођењем“, рекао је Радојичић.

Он је додао да је Принцип за Србе симбол борбе за национално ослобођење, а за њега лично млад човјек, пун идеала, који је на симболичан начин изразио оно чему се народ надао вијековима.

„С те стране му, као трагичној и важној личности у нашој историји која је пуна трагичних личности и догађаја, треба одати признање, јер је ипак отворио пут који је након четири године Првог свјетског рата довео до националног ослобођења“, рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, Босанско Грахово и остала српска повратничка подручја Ливањског кантона су прилично запостављена од кантоналних и ентитетских власти, и у њих изузетно мало средстава долази за школство, здравство и инфраструктуру.

„Клинички центар Бањалука је након година борбе успио да са кантоналним властима потпише споразум којим се омогућава лијечење људи из овог краја у овој установи, на терет Фонда здравственог осигурања Републике Српске“, рекао је Радојичић.

Коментаришући данашњи концерт Бечке филхармоније у Сарајеву, поводом 100 година од почетка Првог свјетског рата, Радојичић је рекао да начин на који се он обиљежава у Сарајеву и поруке које су се чуле ових дана нису у добром свјетлу.

„Ми то доживљавамо као ревизију историје, а требало би да све буде посвећено миру, да се не понове страдања и ратови, али очигледно је да имамо различито виђење историје. Због тога је низ догађаја у Републици Српској којима желимо да кажемо оно што сматрамо истином о Првом свјетском рату и Сарајевском атентату“, истакао је Радојичић.

Према његовом мишљењу, међународна заједница је прилично нетактично поступила уплићући се у ову ствар у Сарајеву, иницирањем одређених активности, након чега је то у БиХ „отишло неким другим друмом“.

Начелник општине Босанско Грахово Урош Макић рекао је да обнова Принципове куће представља симбол жеље за трајањем и опстанком српског народа на овим просторима.

„Без обзира што смо у БиХ свједоци различитих погледа на оно што се дешавало прије 100 година, Гаврило је за Србе Босанског Грахова симбол отпора и велике жртве за слободу“, рекао је Макић, додајући да је обновљена кућа својеврсно продужено Гаврилово дјело, које ће остати и за сљедеће генерације.

Одбор за обнову куће Гаврила Принципа изразио је захвалност предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Удружењу „Принцип Српски“ из Новог Сада и Заједници Срба из Милвокија, који су материјално помогли обнову.

У доњем дијелу куће отворена је музејска поставка о Гаврилу Принципу, док је у горњем реконструисан намјештај из времена у којем се у њој становало.

Епископи Атанасије и Герасим и предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић открили су испред куће и спомен-бисту Гаврилу Принципу.

 

 

 

Архива