Позицијa за члана Предсједништва БиХ само за Павића

10.06.2014 Актуелно

 У супротном, како је данас појаснио Милорад Додик, предсједник СНСД-а, након састанка са страначким врхом, изборним штабовима, локалним одборима и посланицима, делегатима и министрима из те странке, слиједе нови преговори са ДНС-ом.

„Мислим да је логично да ако ја као предсједник СНСД-а, највеће партије у коалицији, идем на ту функцију, да онда свако онај ко би ишао на другу функцију мора да буде највише позициониран човјек. Ми смо разговарали директно о Марку Павићу. Ми то нисмо урадили због њиховог састанка са СДС-ом, који је прошао тако неславно, а у суштини се ради само о томе. Господин Марко Павић је и тада на састанку говорио да он није заинтересован лично да се кандидује. Али у сваком случају ћемо сјести и разговарати“, рекао је он.

Додао је да ће прва прилика за разговор на ту тему бити већ данас, када ће се владајућа коалиција у РС састати поводом мјера за санацију посљедица од поплава. У наредне три седмице, колико је остало до рока за пријаву кандидата, рекао је, биће договорена имена за све позиције, од кандидата за Народну скупштину и све остале нивое.

Изразио је увјерење да ће остати садашња коалиција СНСД-ДНС-СП, која ће бити у стању да на свим нивоима формира већину.

„Ући ћемо у изборну кампању веома мотивисани. Наша изборна кампања је потпуно сређена. Лажна је прича да је опозиција на локалним изборима добила зато што је била јака. То се десило што смо ми имали лошу процјену и нисмо градили наш капацитет на прави начин. Зато ћемо на ове изборе ући с коалиционим потенцијалом уз још неке друге партије које се сад нуде да подрже појединачне кандидатуре“, нагласио је Додик.

Марко Павић, лидер ДНС-а, изјавио је данас да цијени мишљење предсједника Додика, али да ДНС остаје при ставу да позиција члана Предсједништва БиХ остаје странци.

„Истина је да је предсједник Додик на састанку тражио да то будем ја, али ми смо већ тада рекли да мислимо да је то питање наше странке“, казао је Павић и додао да ће о томе разговарати већ данас.

Додик је рекао да ће окосница кампање бити очување РС и обезбјеђивање што већег степена самосталности. Навео је да је сад јасно да се власт у Србији неће мијешати у изборе и да ће изостати подршка опозиционом блоку у РС.

„Надали су се у опозицији безусловној подршци од стране руководства Србије. То се неће десити јер је Србија далеко озбиљнија ствар него што су то неозбиљне калкулације опозиције“, рекао је он.

На питање да ли је на састанку било ријечи о гласању дијела посланика СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ супротно препоруци из РС о измјенама Кривичног закона БиХ, Додик је рекао да је дио посланика подржао тај закон јер су мислили да ће бити санкција према БиХ, ако рок од 1. јула не буде испоштован.

„Сад смо утврдили јасан политички став. Не желимо да дамо ниједну надлежност без обзира на санкције. На Дому народа је оно што смо испоставили као политички захтјев потпуно испоштовано и то се виђело по гласању. Закон о прању новца је усвојен, а оно што су покушали да нам провуку кроз измјене Кривичног закона је одбачено и неће моћи бити прихваћено. Као што видите о којем спину се ради, након тога нико више не спомиње ту врсту приче у вези са санкцијама“, навео је Додик.

Подсјећамо, комитет експерата Савјета Европе Манивал је запријетио да ће БиХ бити стављена на црну листу ако измјене не буду усвојене до 1. јула.

Говорећи о сутрашњем састанку коалиције у РС, рекао је да ће бити размотрене мјере Владе у вези с мјерама за санирање посљедица поплаве, које ће бити предложене Скупштини у петак.

Рекао је да ће мјерама бити прикупљено 90 милиона марака на годишњем нивоу и да ће мјере важити наредних пет до седам година.

„То ће бити снажна основа за прикупљање других средстава и донација тако да наредних пет година санирамо штету од поплава“, навео је он уз напомену да је добијена подршка синдиката, послодаваца и удружења пензионера.

Упутио је примједбу да опозиција само критикује мјере које доноси Влада, а сами не нуде рјешења.

„Вјероватно би опозиција предлагала да изађемо с приједлогом да смањујемо плате па би нас сутра напали због тога. Ово је изнијансирано до те мјере да чува политику плата, оне се неће смањивати, пензије се неће смањивати, а добијамо солидарни фонд. Мислим да смо поштено направили овај приједлог“, рекао је Додик.

 

 

 

 

Архива