Отворен Андрићград

28.06.2014 Актуелно

 Чин отварања Андрићграда, који је обављен испред његове препознатљиве капије, најавио је Оркестар Гарде Војске Србије, а званице су на улазу у град од камена дочекане старим српским обичајем – послужена им је погача, со и по чашица ракије.

Потом је домаћин Кустурица, заједно са гостима, уз звуке корачнице прошетао Улицом „Младе Босне“ до Трга Петра Петровића Његоша и споменика Његошу.

„Прије три године, када смо одлучивали да градимо Андрићград, то је било вођено идејом да се овдје обиљежи стогодишњица Сарајевског атентата. Данас ћемо отворити Андрићград, упркос свима који су покушали да омету његову изградењу и умање његов значај. Данас стојима овдје и свако може да види да је по идеји господина Кустурице направљено нешто што обиљежава ово вријеме и што ће остати овдје Вишеграду, Републици Српској и читавом српском народу као спомен на једног великог писца, али и као спомен на обиљежавање годишњице Великог рата у коме су Срби масовно страдали“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник је истакао да је поносан што је подржао идеју изградње Андрићграда

„Jа сам пoносан зато што сам имао прилику да у доба свога предсједниковања подржим идеју Aндрићграда. Овај град ће у будућности бити једна од културних престоница Републике Српске. Сва велика имена нашег народа су дала позитивно мишљење о Андрићграду“, истакао је предсједник.

Отварању Андрићграда и свечаностима поводом обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата, између осталих, присуствују предсједник Народне скупштине Игор Радојичић, српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, те министри у влади Српске и Србије, међу којима и шеф дипломатије Ивица Дачић.

У отварању Андрићграда учествовали су и Млади социјалдемократи који су носили мајице са ликом Гаврила Принципа и натписом „ИЗ ПРИНЦИПА ИЗ СРПСКЕ“.

 

 

 

Архива