Милорад Додик: Борићемо се до самосталности!

14.06.2014 Актуелно

Зато је борба за самосталност Српске наш најважнији задатак!
Ово у интервјуу, за „Новости“, каже председник РС Милорад Додик коментаришући хроничну политичку и институционалну кризу у БиХ.

– БиХ није испунила ниједан европски услов у овој години. Њена администрација годишње троши више од милијарду марака, а грађани од ње немају никакве користи. Правосуђем управљају странци. На сцени је исламизација земље. Бошњачки политичари и странци упорно заговарају унитаризацију земље и одржавају илузију о држави БиХ. Зашто Срби да остану у таквој земљи?

* Шта је главни узрок таквог стања?

– Катастрофални потези међународне управе у БиХ кроз наметање одлука и закона високих представника и бошњачка жеља за апсолутном доминацијом. БиХ је непоправљива и неодржива земља. Она је неуспешан пројекат међународне заједнице. БиХ су странци наметнули Устав, химну и заставу која се вијори као крпа на ветру. Логично је да да се, након 20 година нефункционалности, мирно разиђемо и створимо конфедерацију три државе које ће бити отворене према ЕУ.

* Бошњачки лидери на могућност одвајања РС од БиХ прете чак и новим сукобима?

– Бошњачким фанатизмом за унитарном БиХ помогнутим међународном управом од Српске су отели више од 50 надлежности. И даље су одлучни у намери да створе исламску државу и осакате РС. Али никада нећемо пристати на бошњачку мајоризацију.

* Али Српска нема међународну подршку за самосталност?

– Свесни смо тога, али не смемо да ћутимо. Пример Косова говори много. Могуће је да свет промени став и о БиХ. Српска би била далеко напреднија од многих земаља региона да је могла самостално да се креће ка ЕУ.

* Зашто нико из РС неће присуствовати сарајевској манифестацији поводом 100. годишњице Првог светског рата?

– Сарајево је исполитизовало и тај скуп како би доказали континуитет српске агресије на овим просторима. Не желимо да стојимо испред табле на којој пише да је Гаврило Принцип српски агресор. На те чаршијске подвала не пристајемо.
Ипак, Бакир Изетбеговић тврди да свечаност није уперена против Срба?

– Како да верујемо Бакиру када на столу у канцеларији држи књигу свог покојног оца Алије „Исламска декларација“ у којој пише да Бошњаци треба да буду стрпљиви док не постану већина, а кад то постану да уведу шеријат?

* Јесте ли задовољни сарадњом са новом владом у Београду?

– Имамо одличну сарадњу са премијером Вучићем, председником Николићем и другим српским званичницима. Пратимо државну политику Србије у вези са Косовом. БиХ није признала самопроглашену независност Косова, јер то РС није дозволила.

„ТОК“ НЕ СТАЈЕ

* ДА ли ће геостратешка битка и блокада у органима БиХ закочити пролазак „Јужног тока“ кроз РС?

– То је стратешки пројекат за РС, где имамо огромну подршку Русије, Владимира Путина и Владе Србије. Политичке игре ЕУ према Русији би требало да се смире. Ако Парламент БиХ не одобри потписивање уговора између РС и Русије у вези са овим пројектом, поставља се питање зашто онда српски посланици да раде у тој институцији.

ПОБЕДИЋЕМО НА СВИМ НИВОИМА

* ОПОЗИЦИЈА оптужује СНСД да је одговорна за привредни суноврат РС и бројне афере? Може ли то да вас кошта на долазећим изборима?
– Уверени смо у апсолутну победу коалиције коју предводи СНСД. Неспорна је и моја победа у трци за место председника РС, а тријумфоваћемо и у трци за члана Председништва БиХ из РС. Опозиција нема шта да понуди бирачима. Заправо, бирачи ће бирати између просрпског блока на чијем челу је СНСД и пробосанског на чијем је челу СДС.

 

 

 

Архива