Додик са Вучићем: Потребна помоћ Београда

10.06.2014 Актуелно

 

„Република Српска не може на међународном плану да оствари потребну помоћ, а БиХ се на том пољу понаша инертно“, рекао је Додик новинарима у Влади Србије.

Он је нагласио да је са премијером Србије договорио конкретну помоћ у обнови неких објеката на подручју Шамца и Добоја, али да ће договор о томе о којим је објектима ријеч донијети на наредном сусрету који ће бити одржан у петак, 13. јуна, у 12.00 часова у Београду.

Додик је рекао да је Вучића упознао и о развоју ситуације у БиХ, те о томе да и даље постоје снаге које желе да ревидирају Дејтон, за разлику од Републике Српске која се залаже за поштивање изворног Дејтонског споразума.

„Важно је да се препознаје улога Србије. Србија има конструктиван став заснован на поштивању територијалног интегритета БиХ“, рекао је Додик.

Он је поновио да БиХ има толико проблема да је у овом облику неодржива.

БиХ је неодржива ако се не врати изворном Дејтону

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да се у БиХ и даље задржава стање у ком су институције БиХ неефикасне у рјешавању многих питања и нагласио да је БиХ неодржива уколико се не врати изворном Дејтону.

„Постоје снаге које желе ревизију и Дејтона и Устава БиХ и ми који желимо да задржимо права стечена Дејтонским споразумом и Уставом“, изјавио је Додик новинарима након сусрета са премијером Србије Александром Вучићем у Београду.

Он је нагласио да је и раније говорио да је важно да се након неколико година „препознаје улога Србије“, која је потписник Дејтона, а годинама је била искључена из оног што је било важно за цијели регион.

„Од Вучића сам чуо конструктиван став, а то је поштовања Устава и територијалног интегритета БиХ и, наравно, Дејтонског споразума као саставног дијела уставног поретка БиХ“, рекао је Додик.

Он је поновио да је његово лично мишљење да је БиХ са свим својим проблемима – неодржива.

„Моје лично мишљење је да БиХ има толико проблема и постаје свима јасно да је она у значајном дијелу неодржива. Уколико се не врати изворним принципима Дејтона, она нема будућност“, поручио је предсједник Српске.

У петак састанак о обиљежавању Првог свјетског рата

Премијер Србије Александар Вучић разговараће у петак, 13. јуна у Београду са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком о обиљежавању 100 година од почетка Првог свјетског рата, најављено је из Владе Србије.

Састанку ће присуствовати и министар културе Србије Иван Тасовац и режисер Емир Кустурица.

Додик је на данашњем састанку у Београду обавијестио Вучића о тежини ситуације у Републици Српској послије поплава и затражио помоћ, уз разумијевање за позиције Србије која је, такође, тешко погођена.

Вучић је обећао помоћ Владе Србије у изградњи инфраструктуре у Добоју и Шамцу.

Током сусрета двојица званичника било је ријечи о положају Републике Српске унутар БиХ, о јачању економских веза Србије и Српске, те о односима у региону.

Архива