Андрићград остаје српском народу

28.06.2014 Актуелно

 

„Прије три године, када смо одлучивали да градимо Андрићград, то је било вођено идејом да се овдје обиљежи стогодишњица Сарајевског атентата. Данас ћемо отворити Андрићград, упркос свима који су покушали да омету његову изградењу и умање његов значај. Данас стојима овдје и свако може да види да је по идеји господина Кустурице направљено нешто што обиљежава ово вријеме и што ће остати овдје Вишеграду, Републици Српској и читавом српском народу као спомен на једног великог писца, али и као спомен на обиљежавање годишњице Великог рата у коме су Срби масовно страдали“, рекао је предсједник Додик за РТРС.

Предсједник је истакао да историја српског народа свијетла.

„Србија је у Првом свјетском рату била на страни побједника, многи покушавају то да оспоре, српски народ је био на страни побједника. У ФБиХ покушавају да од тога направе неку другу причу. Ми морамо да држимо до наше историје, наша историја је свијетла“, истакао је предсједник Републике.

Предсједник Додик је указао да је ситуација у БиХ данас слична оној од прије 100 година.

„Јуче сам говорио о томе да је 150 хиљада Срба истјерано из Сарајева, то је највеће етничко чишћење у савременом свијету. И данас када говоримо о овоме морамо да знамо да прогон српског идентитета није завршен јер се сада прогони историја из Сарајева и није могуће на адекватан начин обиљежити почетак Великог рата у Сарајеву, а Сарајевски атентат је био повод за то, али није био разлог, он је прије тога испланиран, а Србија је нападнута зато што није била покорена, зато што је била слободна. БиХ је тада била окупирана, слично као што је данас окупирана од стране међународне заједнице која овдје покушава да наметне стандарде и тадашњи управитељи Босне, у име Аустроугарске, су покушавали да наметну једну државу, једну нацију, један народ, једно писмо, наравно да се ништа од свега тога није промијенило и та симболика и та веза у настојањима да се овдје угуши српски национални идентитет готово да траје стотинама година и то је нешто што веже та два догађаја. Изградњом Андрићграда ми смо успјели да подигнемо свијест о идентитету српског националног бића и да данас на Видовдан обиљежимо све то“, нагласио је предсједник Додик.

Предсједник је нагласио да морамо бити свјесни тренутка у коме живимо.

„У овом тренутку је важно да подигнемо свијест о нашој историји, не може историја да умре и да се промијени, али исто тако морамо да будемо свјесни тренутка у коме живимо. У много чему период окупиране БиХ и данас је сличан. Овај простор је простор подијељености. Није случајно што овај град носи име Иве Андрића јер је он на најбољи начин описао менталитет и страдање. Свако ко жели да разумије како су се овдје ствари дешавале мора да прочита Андрића и да га схвати, не смијемо се ограничити на обавезној литератури или лектири већ мормао да то заједно проучавамо. Jа сам пoносан зато што сам имао прилику да у доба свога предсједниковања подржим идеју Aндрићграда. Овај град ће у будућности бити једна од културних престоница Републике Српске. Сва велика имена нашег народа су дала позитивно мишљење о Андрићграду“, истакао је предсједник.

 

 

Архива