СДС, ПДП И НДП ЧИНЕ „Савез за доказане преваре“

04.05.2014 Актуелно

„Не може нас нико убиједити да можемо да говоримо о Савезу за промјене са Мирком Шаровићем“, рекао је Кошарац на конференције за новинаре у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, грађани Источног Сарајева добро познају Шаровићево политичко представљање у институцијама Републике Српске и БиХ. „Сви ми добро знамо како је у то вријеме завршена судбина привреде Српског Сарајева, и ако су то промјене, онда то довољно говори о још једном покушају преваре грађана Републике Српске“, навео је Кошарац.

Он је напоменуо да је у вријеме када је Шаровић обављао значајне политичке функције „угашено“ на десетине фирми и да је било много проневјера грађевинског материјала и нафте у оквиру пројекта изградње Српског Сарајева.

Кошарац је јавно питао шта се десило са „Кока-колом“ и „Претисом“.

Он је нагласио да је безбједносна ситуација у Источном Сарајеву драстично побољшана и повољнија по грађане од када је СНСД дошао на власт у Српској.

Према његовим ријечима, ни лидер ПДП-а Младен Иванић није личност која може да реализује најављене промјене, јер је његова странка дуго била на власти у Источном Сарјеву, али је за грађане урадила јако мало.

Кошарац је навео да Иванић ништа бољи није био ни на функцији министра иностраних послова БиХ, јер је толерисао многобројне инциденте и дипломатске скандале бошњачких амбасадора, а посебна прича је пренос надлежности са Републике Српске на БиХ, у чему је лидер ПДП-а, такође, учествовао, као и „пљачкашка приватизација“.

Кошарац није пропустио прилику да оштро критикује и политички рад лидера НДП-а Драгана Чавића, за кога је рекао да га хвали само бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун, који га доживљава као најбољег политичара за БиХ.

„Нама не треба најбољи политичар за БиХ него за Републику Српску, какав је Милорад Додик, предсједник СНСД-а“, поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, недавно формирани Савез за промјене, као и један од његових лидера Младен Босић, немају ни снаге, ни храбрости за било какве промјене и заштиту интереса Републике Српске на нивоу БиХ.

„Предстојећи избори засита представљају избор између оних који желе слободну и самосталну Републику Српску и ‘савеза за доказане преваре’, који жели да се додвори Сарајеву и међународним факторима. Мислим да ће то грађани препознати на најбољи начин“, рекао је Кошарац.

Он сматра да је Савез за промјене формиран из страха од велике побједе СНСД-а, као и Милорада Додика у „трци“ за предсједника Републике Српске.

Кошарац је, одговарајући на питање новинара о евентуалној реконструкцији Савјета министара БиХ и статусу парламентарне већине, подсјетио да „за многа важна питања у БиХ није било парламентарне већине“.

„Мислим да ће се у наредном периоду институције БиХ помало бавити техничким питањима и уласком у изборну кампању“, рекао је Кошарац.

 

Све већи прилив нових чланова 

 Предсједници општинских одбора /ОО/ СНСД-а Источно Ново Сарајево и Пале, Љубиша Ћосић и Бошко Томић поручили су данас у Источном Сарајеву да нема осипања чланства ових одбора, него управо супротно, да СНСД свакодневно врши пријем нових чланова.

 

Ћосић је на конференцији за новинаре нагласио да се као предсједник ОО СНСД-а и као начелник општине Источно Ново Сарајево, заједно са сарадницима, веома труди да подигне квалитет живота грађана ове општине.

„Ускоро ћемо приступити проширењу Дома здравља, за шта ћемо наредне седмице расписати тендер у вриједности од 420.000 КМ, 280.000 КМ је вриједност изградње градског парка, толико новца заједно са Владом Републике Српске уложили смо и у изградњу нове саобраћајнице у општини, док ћемо за изградњу три дјечија игралишта у градским и руралним дијеловима општине инвестирати око 200.000 КМ“, прецизирао је Ћосић.

Према његовим ријечима, по 150.000 КМ биће уложено у водоводну мрежу и саобраћајницу на Врацама.

Он је апострофирао значај руских инвестиција у бившу „Енергоинвестову“ Расклопну опрему – РАОП, гдје је запослено 40 људи, и при чему је 3,2 милиона КМ исплаћено на име потраживања радника, за куповину покретне и непокретне имовине дато је 7,6 милиона КМ, док је за порески дуг уплаћено 4,2 милиона КМ.

„Иако РАОП није у надлежности начелника општине, ми смо као одговорна власт према суграђанима одлучили да помогнемо и дамо свој допринос у рјешавању овог проблема. У протеклих годину дана, захваљујући помоћи Владе Српске и другим изворима, обезбиједили смо око 900.000 КМ, а око 1,95 милиона КМ инвестираћемо у овој години“, поручио је Ћосић.

Он је најавио да ће СНСД ускоро објавити „црну књигу СДС-а“ у Источном Сарајеву, гдје су, подвукао је, изгубљени милиони КМ на име судских пресуда, неплаћене ренте за изградњу стамбених јединица, ненаплативих потраживања, акумулираног дефицита од око 700.000 КМ…

Начелник општине Источно Ново Сарајево демантовао је наводе да је одговоран за поскупљење цијене воде, уз објашњење да је ријеч о томе да је предузеће „Водовод и канализација“ једноставно увело накнаду за одржавање мјерног мјеста, што је пракса и у другим општинама.

Ћосић је најавио да ће ускоро у општини почети да ради производња клима уређаја и колектора, што је обезбијеђено партнерством са једном мостарском фирмом.

Он је подсјетио да за прошлу годину исплаћено око 100.000 КМ за подстицај пољопривреди, а да ће тај износ ове године бити повећан на 150.000 КМ, те да је обезбијеђена и исплата седам заосталих стипендија из прошлих година, док је за 62 приправника, без обзира на страначку припадност, исплаћено око 350.000 КМ.

Ћосић је најавио да ће Видовдан ове године бити свечано обиљежен у овој општини, а најважнији догађаји биће 27. јуна, када ће бити одржана свечана Видовданска академија, откривен споменик Гаврилу Принципу, отворен градски парк…

Предсједник ОО СНСД-а Пале Бошко Томић нагласио је да је у овај одбор у протекла два мјесеца примљено око 100 нових чланова.

Он је потврдио да су на подручју Источног Сарајева формирани изборни штабови СНСД-а који су већ отпочели рад на терену.

Томић је подсјетио да је, захваљујући активистима и функционерима СНСД-а на подручју Источног Сарајева, уз помоћ Владе Републике Српске уложено више од 100 милиона КМ, што је омогућило отварање нових радних мјеста.

Само на Палама, истакао је он, уложено је више од 80 милиона КМ или чак осам општинских буџета.

Он је најавио да ће ускоро бити отворена и фискултурна сала Основне школе „Србија“, у коју је уз помоћ Србије инвестирано око 1,2 милиона КМ.

„Хајде да саберемо на нивоу града колико је било инестиција у протеклих десетак година и да видимо шта је све урађено. Осим капитала који су грађани уложили након продаје својих имања у Федерацији БиХ, не видим баш неке друге објекте, иако општине имају солидне буџете“, навео је Томић.

Он је нагласио да је веома поносан на нову зграду Административног центра у Источном Сарајеву, за коју је рекао да веома лијепо изгледа, али је примијетио „да се није могло живјети од појединаца када је направљена зграда Владе Српске у Бањалуци“. „Ето, у томе се ми разликујемо од осталих“, поручио је Томић.

Он је изразио увјерење да ће СНСД направити одличан резултат на општим изборима и да ће оправдати и сачувати повјерење грађана, као и да ће „грађани Српске поново за предсједника Републике изабрати Милорада Додика, јер га народ цијени и воли“.

 

 

 

 

 

 

Архива