Додик: Војска Српске одбранила српски народ

11.05.2014 Актуелно

 „Тада је пријетила опасност за српски народ на овим просторима. Одлука о формирању ВРС донесена је овдје у Бањалуци са великим ентузијазмом, очекивањем и са увјерењем да се чини историјски посао неопходан за слободу народа“, рекао је Додик на свечаној академији поводом Дана војске и Дана бораца Републике Српске.

Предсједник Додик је нагласио да су сви у Српској поносни на своју ВРС.

„Идеја слободе нашег народа се најбоље видјела у различитим временима и у војскама у којима су Срби били доминантни. Нит слободе је дубоко уткана у наш народ и за њу се никада нисмо престали борити“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је ВРС часна институција и да је због тога међународни фактор прво ударио на ту институцију.

„На тај начин су хтјели да разграђују читаву Републику Српску. У новијој политичкој историји нисмо наишли ни на једну институцију која је била толико оспоравана од међународног фактора као што је ВРС“, каже Додик и напомиње да се не смију заборавити борци који су живот дали за Српску.

Додик је подсјетио да су некадашњи команданти ВРС-а изложени судском прогону.

„То говори о људима који су водили ВРС да су били упорни у настојању да одбране народ и да се боре за слободу. Никада не смијемо да заборавимо чињеницу да је командант ВРС-а Ратко Младић снажном енергијом водио нашу војску и да никада није одступио, као што не одступа ни данас“, каже Додик, истакавши да ће друштво доћи у позицију да захвали људима који су у ратним временима водили Српску.

Предсједник Српске је нагласио да зна шта значи када неко жели да нешто подметне, како би била изгубљена историја српског народа.

„Могу да замислим каквим притисцима су били изложени Младић и тадашњи предсједник Српске Радован Караџић. Упркос свему, наша војска је остала часна и усправна у свим тешкоћама“, рекао је Додик.

Он је изразио жаљење што је укинута ВРС и формиране Оружане снаге БиХ.

 

 

 

Архива