Цвијановић: Ништа ново у Инцковом извјештају

10.05.2014 Актуелно

 

„Овај извјештај ме подсјећа на нешто што треба да послужи као аргумент или алиби за задржавање OHR-а на овом простору“, рекла је Цвијановићева данас новинарима у Бањалуци.

Она је подсјетила да је OHR често у својим извјештајима служио као портпарол одређених политичких странака, односно у претпрошлом извјештају је снажно заговарао ставове једне бошњачке партије који су заправо постали ставови једне такве међународне институције, што је недопустиво.

Говорећи о извјештају који је Влада Републике Српске упутила Савјету безбједности УН, Цвијановићева је навела да је ријеч о континуитету, јер Влада сваких пола године извјештава Савјет безбједности УН сваки пут када то уради високи представника за БиХ.

„Ми се у извјештају не бавимо високим представником на начин да стално указујемо колико је OHR вишак у овом друштву, али покушавамо да укажемо на неке ствари које су урађене и о којима се мало зна и да покажемо основне правце дјеловања у будућем периоду“, истакла је премијер Српске.

Цвијановићева је напоменула да Српска у сваком таквом извјештају брани позицију да је БиХ мјесто које мора остати високо децентрализовано, односно да Српска у таквом аранжману може да функционише и да никаква сметња није децентрализација БиХ процесу европских интеграција, нити било каквој другој активности на унутрашњем и спољном плану.

„У извјештају се указује на селективно провођење Стратегије за ратне злочине, провођење одређених економских реформи, те одређене реформе и активности које нису урађене, а које би нас требале довести корак даље и ближе ЕУ“, рекла је она.

Цвијановићева очекује ће представници Русије бранити позиције Српске у Савјету безбједности, изражавајући захвалност што су то предано радили и раније.

Архива