СНСД ће спријечити злоупотребу избора

13.04.2014 Актуелно

 

„Закон о правима повратника у пријератно мјесто пребивалишта, који је усвојен у Дому народа ФБиХ, има за циљ има злоупотребу изборног процеса у Републици Српској. Овај закон има за циљ креирање изборног инжињеринга у Српској, сама информација да је његов неформални предлагач коалиција „Први март“ довољно говори о том закону. Клуб посланика СНСД у Народној скупштини Републике Српске је прикупио потписе за покретање уставне тужбе у вези са овим законом и предложио закључак којим се обавезује Влада Републике Српске да, на првој наредној сједници Народне скупштине, предложи акт којим ће се контролисати и отклонити могуће негативне посљедице примјене овог закона у Српској“, рекла је Савићева на конференцији за новинаре у Прес центру Главног одбора.

Савићева је указала да се те неправилности односе на фиктивне регистрације пребивалишта и боравишта, као и двоструко остваривање неких права.

Она је истакла да је овај закон правни „nonsens“.

„Овим законом је предвиђено право гласа и пријава пребивалишта у Српској и Брчком, а сва остала права у ФБиХ. Све ово јасно указује да је једини циљ креирање изборног инжињеринга од стране СДА и коалиције „Први март“. Желим рећи да овај закон нема упориште убУставу ФБиХ и представља правни „nonsens“ и евидентно је да је донесен само у сврху избора“, рекла је Савићева.

Савићева је рекла да опозиција у Српској није изнијела јасан став у вези са овим законом, а то изазива сумњу да раде на истом курсу са СДА и коалицијом „Први март“.

СНСД има јасан став и учиниће све да се овакви планови у Републици Српкој не остваре, а опозиција у Републици Српској, прије свега СДС, ниједног тренутка није изнијела јасан став о овим активностима, ни у вези овог закона ни планова коалиције „Први март“. Да ли то значи да и они заједно са коалицијом „Први март“ и СДА раде на истом курсу и истм циљевима?“, запиатала је Савићева.

Зeкеријах Осмић крши вјерска права

Министар одбране БиХ крши вјерска права и слободе, рекла је данас портпаролка Савеза независних социјалдемократа Душица Савић.

„СНСД најоштрије осуђује одлуку министра одбране Бих Закеријаха Осмића, којом припрадници Оружаних снага БиХ, који празнују Васкрс, не могу користити нерадне дане на Велики петак и други дан Васкрса. Та одлука крши вјерска права и слободе, на овај начин министар је показао да ће требати још доста времена да би се на нивоу БиХ поштовала права сва три народа“, рекла је Савићева на конференцији за новинаре у Прес центру Главног одбора.

Савићева, која је посланик у Народној скупштини Републике Српске, је истакла да је за СНСД очвување Републике Српске и њених институција најважнији циљ.

„СНСД и наш Клуб посланика у Народној скупштини сматрају веома важним повећање плата у просвјети, правосуђу, МУП-у и у јавним службама. Веома су важне и одлуке којим се омогућава модернизација универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци и сви напори које Влада Срспке чини да би одговирила на економске изазове који се налазе пред Републиком Српском. Оно што сматрамо најважнијим је очување Републике Српске и њених институција и надлежности, то је за нас најважнији циљ на коме смо радили до сада и радићемо у наредном периоду“, нагласила је Савићева.

 

 

 

 

 

Архива