Додик: Интервенционизам OHR-а неће бити прихваћен

21.04.2014 Актуелно

 

Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да легално изабрани представници Српске никада неће прихватити било какву одлуку OHR-а која прекраја или суспендује легално донесене одлуке органа Српске.

„Остаћемо незрела партија, како нас назва Изетбеговић, и никада нећемо бити пожељан и прихватљив партнер за њега као што је СДС, о којем Изетбеговић говори с нескривеним симпатијама“, рекао је Додик, коментаришући данашњи Изетбеговићев позив OHR-у да реагује поводом одлуке Владе Српске о вршењу провјере тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији Републике Српске.

Додик је истакао да Бакир Изетбеговић, изгледа, и даље чита само књигу свога оца Алије Изетбеговића – Исламску декларацију.

„Онда и не чуде подјеле које прави на оне партије из Српске које су сазреле, као СДС, јер би по његовом мишљењу пристале на државу из књиге Изетбеговића старијег, и партије које нису сазреле, као СНСД, који се бори против државе из омиљеног штива Бакира Изетбеговића – Исламске декларације“, навео је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да Изетбеговић испразном реториком бјежи од питања због чега су он и његова странка – СДА блокирали усвајање закона о пребивалишту и боравишту који је прошао процедуру у Савјету министара и Представничком дому, да би је управо СДА зауставила у Дому народа.

„Зашто се противи европеизацији било чега у БиХ, па и уређивању ове области кроз закон који уважава све европске праксе? Очито да је држава из Исламске декларације и даље политички циљ Изетбеговића, а да су Европа и европске интеграције само параван стварању исламске државе, о којој су сањали и за њу се борили и отац и син Изетбеговић“, упозорио је Додик.

Говорећи о Изетбеговићевим тврдњама да ће прича о референдуму о независности Српске „нестати“ након октобарских избора, Додик је подсјетио да је Изетбеговић то исто говорио и након прошлих избора.

„Прича о референдуму о независности Републике Српске престаће онога дана када га проведемо. Надам се да ће се до тада и Изетбеговић навикнути на ту чињеницу“, истакао је Додик.

Поводом одлуке Владе Српске којом се уређује област пребивалишта, Изетбеговић је данас поново позвао високог представника Валентина Инцка да реагује на „јасну антидејтонску активност Републике Српске“.

Говорећи о причи о референдуму о независности Српске, Изетбеговић је рекао да ће та прича трајати до избора, односно „нестати 12. октобра“.

„То долази од једне стране, једног сегмента политичара у Републици Српској, и то Додиковог СНСД, који неке ствари нису иживјели на вријеме“, рекао је Изетбеговић и додао да су остале странке „заиста сазреле“.

Архива