Одлука Владе РС о пребивалишту прворазредно политичко питање

29.04.2014 Актуелно

 Предсједник Српске је за РТРС нагласио да ова одлука неће бити укинута и да ће она бити проведена, те да једино постоји могућност да високи представник у БиХ, на позив бошњачких политичких партија, ту одлуку наводно укине, али мора да зна да одлука коју он донесе неће бити објављена у Службеном гласнику, нити ће се примјењивати у Републици Српској.

„Ми не желимо да видимо спекулацију на изборима, што је њихов крајњи циљ и не желимо да видимо одлуку уперену, не против Милорада Додика, већ против Републике Српске. То је кључно питање које нема везе ни са чим другим осим са одговорношћу за Републику Српску. Ја овде не браним себе. Опозиција погрешно мисли, зато су ћутали пет дана о свему овоме“, истакао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Додик је подсјетио да је 2002. на инсистирање међународне заједнице ова надлежност пренесена на ниво БиХ и да је укинут закон Републике Српске, који је примјењивала Влада на чијем је био челу.

„Власти су 2002. пренијеле ту надлежност и донесен је Закон о пребивалишту тако што је креиран од високог представника, а онда се Парламентарна скупштина опредјељивала и дата је сагласност на тај закон у намјери да он, прије свега, буде промијењен“, појаснио је Додик.

Он је навео да у протеклим годинама није било могуће промијенити Закон, јер је он у функцији стварања ситуације каква је била приликом локалних избора у Сребреници, подсјећајући да је било случајева да се у стану од 56 квадрата пријави око 80 лица и гласа на изборима.

„Дволичној међународној заједници нису били довољни егзактни подаци о злоупотребама, него су подржали и рекли да су у Сребреници избори легитимни“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, сви повратници за које постоје егзактни подаци да желе да се врате у Републику Српску, то могу да учине без оспоравања.

„Мора да се провјери јесу ли то они, имају ли имовину у Републици Српској, да ли су у неком уговорном односу са неким познатим власником имовине и на тај начин веома лако могу да остваре то право. Ја сам спреман да све те људе позовем, ако имају два сата проблема са полицијом, да се обрате у мој кабинет и лично ћу интервенисати да немају сметњи“, рекао је Додик.

Он је навео да је Сребреница кључни проблем у БиХ, јер је наметнута стереотипно као мјесто злочина, односно геноцида и у међународној заједници то посматрају на веома острашћен начин.

„Сребреница је то постала зато што је /ранији предсједник Републике Српске Драган/ Чавић потписао извјештај Владе о убијању, што је постала основа за геноцид. То је партнер господина Босића, а не мој“, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да су СДП, СДА и друге партије у Сребреници потписале заједничку платформу са организацијом „1. март“, а седам дана након тога предсједник СДС-а Младен Босић је потписао декларацију са СДА у Сарајеву.

На питање да ли су политичке партије СНСД и СДС толико јаке да питање пребивалишта врате на ниво ентитета, Додик је рекао да СНСД-у за то не треба СДС“.

„Добро би дошло њихово прикључивање томе, али треба имати на уму да је СДС када је била прича у парламенту о закључцима о платформи за одлуку ‘Сејдић-Финци’ изашао и није хтио да буде дио Скупштине која је гласала о томе. То довољно говори о њиховим стварним намјерама“, оцијенио је Додик.

Говорећи о предстојећим изборима, Додик је рекао да је он кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске.

„То је несумњиво, јер то очекују од мене, не само у партији, него и у јавности, многи људи који су подржавали моју кандидатуру и раније, а подржавају је и данас“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је „прича о неком Савезу за промјене подвала и подметање јавности предсједника НДП-а Драгана Чавића и ПДП-а Младена Иванића, који је продао Кристал банку за један евро“.

„Они су показали и кроз локалне изборе ко су и шта могу када су добили неколико општина као што су Србац, Добој, Градишка и друге гдје је данас ситуација гора него што је била, за разлику од општина у којима је на власти СНСД и гдје се показује напредак, као што су Котор Варош, Дервента, Модрича“, навео је Додик.

Он је подсјетио да су из СДС-а нападали Тихомира Глигорића да је криминалац, а сада када је смијењен са функције због малверзација које је чинио, нуде га као човјека промјене.

„Овдје је у питању концепт који је веома јасан, а који је довео СДС на нивоу БиХ на позицију пробошњачке политичке партије. Тај пробосански блок треба да омогући бошњачке политичке промјене у Републици Српској и СДС је у структури тога да овдје дође мекша структура власти“, рекао је Додик.

Он је истакао да је „Босићева улога издајничка, пробошњачки оријентисана и усмјерена на деградацију институција и политика Републике Српске, са жељом да народу Републике Српске згади институт референдума, а да би он, наводно када добије власт за 20 година, ако буде уопште у позицији, могао да проводи политике које је већ договорио, јер странцима треба мекши Босић који ће глумити демократу и давати све шаком и капом“.

 

 

Архива