Грађани Српске ће добити закон о пребивалишту

08.04.2014 Актуелно

 Радојичић је подсјетио да је више пута, образлажући овај закон, говорио да је ово изнуђени приједлог и да би оптимално рјешење било усвајање закона на нивоу БиХ.

„Уколико не буде било могуће усвајање закона на нивоу БиХ, Република Српска иде у процедуру доношења свог закона“, изјавио је Радојичић данас новинарима у Бањалуци.

Упитан да ли је промјена форме разматрања овог закона условљена реаговањем ОХР-а на овај закон, Радојичић је рекао да је до промјене форме закона дошло на захтјев Законодавног одбора парламента Републике Српске.

„Није ми познато реаговање ОХР-а на овај закон, јер ништа нисмо добили. Ако су нешто у ОХР-у, рекли то су рекли медијима“, нагласио је Радојичић.

Из ОХР-а је данас упозорено да је питање пребивалишта уређено државним законом, а ентитети имају уставну обавезу да у потпуности поштују законе усвојене у институцијама БиХ.

Радојичић је рекао да још није дошао одговор из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске поводом посланичког питања клуба СНСД-а у вези са учешћем у рату посланика у парламенту Српске.

Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини затражио је раније од Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске податке о учешћу у рату у Војсци Републике Српске свих народних посланика осмог сазива Народне скупштине.

Коментаришући да ли је Удружење ветерана Републике Српске упутило своје захтјеве у парламент Српске, Радојичић је потврдио да су 19. марта у парламент примљени одређени приједлози групе грађана, који су у складу са скупштинским пословником упућени даље у процедуру.

На питање да ли му је познато да ће Удружење ветерана Републике Српске организовати протесте испред парламента Српске, Радојичић је рекао да је њихово уставно и демократско право да организују слободна и мирна окупљања.(Срна)

 

Архива