Додик: Србија ће добити јаку владу

06.04.2014 Актуелно

 

Он је истакао да је побједа лидера СНС-а Александра Вучића важно политичко освјежење зато што Србија, која је имала по десет партија у влади, никада није могла да добије конзистентну владу.

„Мислим да је ово што је Србија учинила потребно свакоме ко жели да буде озбиљан. Нема више тридесет партија и да не знате ко је шта, шта тражи и проводи. А онда су они лак плијен за те разне међународне мешетаре. Данас ће Србија добити јаку владу с јаким лидером који ће моћи да проведе мјере које су неопходне“, оцијенио је Додик за „Блиц“.

Говорећи о темама о којима Српска и Србија разговарају, Додик је рекао да је у досадашњим сусретима било ријечи о отвореним питањима како обезбиједити европски приступ, а да организовање референдума о независности Републике Српске није тема о којој се прича са властима Србије.

Додик је нагласио да се могућност изласка на референдум о независности ипак не смије испустити и да његова политичка генерација или генерације послије њега морају имати ту шансу, имајући, између осталог, у виду и чињеницу да је закон о референдуму, као важно демократско средство, доношен у условима када се није смјело споменути „ни жрж од референдума“.

Додик је указао на то да БиХ очигледно има огроман проблем и да оваква каква јесте није прихватљива ни за један од три конститутивна народа.

Он сматра да за Србе постоје три могућа рјешења – да остану у „статусу кво“, да врате отете надлежности или да донесу одлуку о статусу Републике Српске која би ишла ка томе да се она прогласи независном.

Када је ријеч о ситуацији у вези са Украјином, Додик је истакао да свијет у политичком смислу више није униполаран, већ мултиполаран са доминантнима и Кином, Русијом, ЕУ, земљама БРИК-а, али да је у војном смислу остао униполаран, са несумњивом доминацијом Америке.

Он је указао на то да је слијед догађај у Украјини, у којој легитимна власт није промијењена на изборима, довела до поступка Руса на Криму и на другим просторима Украјине, који желе да заштите своју индивидуалност, карактер и припадност народу.

На питање да ли се то може одразити на Балкан, Додик је истакао да је готово немогуће одвојити идентичне процесе и рећи да не важе једна правила за све.

„Тврдити да Крим није имао право да изађе на референдум, а прије извјесног времена сте тврдили да Косово има, није довољно чврсто да буде одрживо“, указао је Додик.

Архива