Додик: Одлука Владе Српске ће бити проведена

30.04.2014 Актуелно

Он је поновио да су било каква евентуална наметања од високог представника у БиХ по питању ове одлуке неприхватљива и да неће бити објављена у „Службеном гласнику“.

Предсједник Српске је нагласио да у овим условима готово да и нема потребе за доношењем било каквог закона о пребивалишту на нивоу БиХ, те да у Дому народа парламента БиХ могу да са његовим доношењем одуговлаче колико год хоће.

„Јасно смо поручили да ову ситуацију у вези с пребивалиштем нећемо толерисати и предложили по хитној процедури закон на нивоу Републике Српске. Међутим, чињеница је да би неко у Сарајеву могао, након усвајања закона, да покрене уставно питање и тада би то било у надлежности високог представника“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, високи представник би закон, вјероватно, забранио док се не донесе одлука Уставног суда БиХ. „А отићи на Уставни суд БиХ је као да идете на губилиште, јер тамо имате три судије странца и два Бошњака, који увијек донесу одлуку како договоре са OHR-ом. Зато смо донијели одлуку која има исте елементе као и закон и која је проводива“, појаснио је Додик.

Додик је подсјетио да је закон о пребивалишту на нивоу БиХ донесен за вријеме Владе Младена Иванића 2002. године.

„Влада, коју су чинили СДС и ПДП, прихватила је да се та надлежност пренесе на ниво БиХ, говорећи да закон неће бити могуће мијењати. Ми смо вјеровали да је то могуће и у претходних седам година покушавамо да га мијењамо“, истакао је предсједник Српске.

Он је напоменуо да је један покушај промјена пропао прије двије-три године у Савјету министара БиХ, да би сада Дом народа блокирао закон који је рађен у договору са ЕУ и који је прошао консултације радних група, Савјет министара и Представнички дом парламента БиХ.

Предсједник Српске је истакао да о исправности тог закона говори и податак да су Бошњаци упућивали питање заштите виталног интереса Уставном суду БиХ, који је одгворио да приједлог закона не угрожава интересе бошњачког народа.

Додик: Савез за промјене не доноси ништа ново

Предсједник Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Милорад Додик сматра да окупљање Савеза за промјене у Републици Српској више говори о немоћи, него о моћи, јер ту нема нема ништа ново и не доноси никаве промјене.

„Они су доказ прошлости и сахране коју би они учинили од Српске ако дођу у позицију, а убијеђен сам да неће доћи“, нагласио је Додик, коментаришући потписивање Декларације о основама политике будућег заједничког дјеловања Савеза за промјене.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да је то „савез за сахране, а не промјене“, имајући у виду да је ријеч о „рециклираним људима који су и прије 20 година имали прилику да покажу да ли имају потенцијал“.

„Не вјерујем да имају потенцијал, јер су додатно ушли у године, а за промјене треба полет, који се налази у СНСД-у, јер се показао као такав. Немогуће је очекивати промјене са људима као што су /Драган/ Чавић, /Младен/ Босић и /Младен/ Иванић“, оцијенио је Додик.

Додик је напоменуо да Чавић има „иза себе сумњиву политичку биографију у вези са Сребреницом и много чим другим што се дешавало“.

„И остало што је окупљено, говори о њиховом потенцијалу. То су помпезно најављивали, а већ се данас показало да то није како су очекивали, имајући у виду одазив и потписнике декларације“, сматра Додик.

Он је додао да опозиција има право да се окупља, али да ништа ново није понудила, јер је ријеч о „рециклираној маси људи са старим идејама, мржњом и жељом са осветама, без потенцијала“.

„Они су дио структуре која жели да у Српоској дође до мекше политичке структуре, а до ње се долази ако имате људе који су сами себи довољни, као што је Иванић, због чега је много људи напустило ПДП. Има добрих људи и у СДС-у, али је политика ове партије веома лоша, јер омогућава убјеђење да је могуће са другом структуром људи ударити на надлежности Српске и створити нову могућност за институционално јачање БиХ“, оцијенио је Додик.

Он сматра да је важно да СНСД учини све да ојача свој потенцијал, истичући да све анкете говоре да ова странка има значајну предност у односу на СДС, који се зато и опредијелио да окупи „све и свашта“.

 

 

Архива