Чланови управа без плата по више основа

12.04.2014 Актуелно

 

Цвијановићева је навела да су сви директори и чланови управе јавних предузећа, установа, фондова и агенција, који имају чланство у више управних и наџорних одбора, добили рок до понеђељка, 14. априла, да обавијесте Владу које функције напуштају.

„Чланство ће бити ограничено на један одбор, а у будућности ће се ићи на то да директори и чланови управа уопште не буду у управним и наџорним одборима, јер у нашем друштву има доста стручних људи који могу својим ангажманом у одборима да допринесу стабилизацији предузећа и позитивном пословању“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Цвијановићева каже да је Влада Српске тражила и да јој се достави структура свих примања руководства јавних предузећа, установа, фондова и агенције.

Према подацима Пореске управе Републике Српске, каже Цвијановићева, у високом образовању за нека примања нема објашњења.

Према њеним ријечима, Влада Српске је одлучила да прихвати мандате које јој је на располагање ставило руководство у Јавном предузећу „Путеви Републике Српске“, због одређених неправилности утврђених у вези са висином исплаћених плата.

„Што се тиче ‘Путева Републике Српске’, повезала бих то са активношћу од прошле године у ‘Шумама Српске’, гђе смо увели ред и успјели да за 10 мјесеци остваримо позитивно пословање, које је значајно, с обзиром на стање у којем је било ово предузеће, а да при том нисмо отпустили ниједног радника“, напоменула је Цвијановићева.

Премијер Српске је нагласила да ће се ствари морати рашчишћавати и на локалном нивоу.

„Мораће се увести више реда. Не кажем да људи који су до сада учествовали у раду управних и наџорних одбора нису дали допринос, већ да треба отворити могућност за друге. Ако неко себи исплаћује већу плату него што је потребно, питам се да ли тиме затвара простор за запошљавање неког другог човјека“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је задовољна радом Владе Српске, која је функционисала у тешким условима, али је, упркос томе, реализовала све што је сама себи задала.

Архива