Вишковић:Коалиција СДС-СДА је против интереса Српске

06.04.2014 Актуелно

„СДС би требао коначно да изађе и каже шта се крије иза те декларације, да ли су то потписали по својој вољи или су можда потписали зато што је то неко од њих тражио, бојим се да је прије ово друго него прво“, истакао је Вишковић на конференцији за новинаре у Прес центру Главног одбора.

Вишковић је истакао да је циљ СДА, са којом су СДС и ПДП потписали декларацију о сарадњи, укидање могућности заштите Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ.

„За рубрику „Вјеровали или не“ је сарајевска декларација коју су потписали СДС, ПДП, СДА и два ХДЗ-а, да је неко прије пар година рекао да се може направити један такав савез сигурно му нико не би вјеровао. Циљ СДА, са којом су ове странке из Српске потписале споразум, је да се спријечи ентитетско гласање Републике Српске у Параламентарној скупштини БиХ. СДА је то показала потписујући савез са коалицијом „Први март“, у коме се тражи да се све странке из ФБиХ удруже како би освојиле довољан број мандата и неутралисали могућност ентитеског гласања које је од виталног интереса за Републику Српску“, нагласио је Вишковић.

Вишковић је рекао да ће Република Српска у уторак добити свој закон о боравишту и пребивалишту.

„Потпредсједник СДА је рекао да ће Република Српска бити укинута уколико донесе свој закон о боравишту и пребивалишту. Желим да поручим СДА и њиховом потпредсједнику да ћемо тај закон усвојити већ у у торак по хитној процедури у Народној скупштини Републике Српске, на тај начин ћемо спријечити изборни инжењеринг, који СДА намјерава провести и Српској, онако како је то урадила на локалним изборима прије двије године“, нагласио је Вишковић, који је замјеник предсједника Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Република Српска ће провести закон о референдуму када донесе такву одлуку, рекао је Радован Вишковић.

„Они који се представљају за браниоце Републике Српске, потписују декларацију са СДА, која напада Српску и нападају идеју о референдуму. Знамо гдје је била доведена Република Српска 2005. године, када нико није смио поменути питање референдума, независноти или било које друго, онај који то није смио од нас сада тражи оно о чему није смио ни да говори. Република Српска има закон о референдуму, који је кључно питање за Републику Српску и оног момента када се одлучи да иде у том

 

Архива