Закон о пребивалишту спречавање манипулација на изборима

04.03.2014 Актуелно

 „Одлучни смо да донесемо закон о пребивалишту. Кључни разлог је да се онемогуће спекулације у изборном процесу какве смо видјели на локалним изборима, највише у Сребреници“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бијељини.

Он је подсјетио да је ријеч о изворној надлежности Републике Српске према Дејтону и уставима БиХ и Републике Српске, која је 2002. године пренесена на ниво БиХ одлукама високих представика и омогућава да се манипулацијама утиче на изборе.

Према Додиковим ријечима, заједничке институције БиХ штите политичке потребе и интересе бошњачких партија и недопустиво се користе за опструкцију којом се блокира доношење важних одлука.

„Република Српска не смије изгубити своје компетенције, све што изгубимо више добити нећемо“, упозорио је Додик.

Додик је поновио да ће доћи вријеме када ће Републици Српској бити враћене и надлежности отете одлукама високих предтавника у БиХ.

Неопходно јединство власти и народа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Влада и све институције Републике Српске функционишу и да су окренути ка народу и очувању мира и стабилности.

„Да би се очувала Република Српска и њена стабилност потребно нам је јединство власти и народа, ми то јединство имамо и чувамо га, а народ је то разумио“, рекао је Додик новинарима у Бијељини.

Он је истакао да сви проблеми којих има могу бити ријешени дијалогом, на који је власт спремна и који непрекидно траје.

Додик је упозорио на јасно видљив концепт жеље за „пражњењем“ Републике Српске, који се потврђује и изјавама многих европских функционера поводом нереда који трају у Федерацији БиХ.

Према његовим ријечима, мирни и достојанствени протести ветерана у Бањалуци негирали су лажи неких федералних медија и међународних функционера да незадовољство исказано у ФБиХ траје и у Републици Српској.

Додик је рекао да су многи из опозиције и дијела међународне заједнице игнорисали опасни сценарио покушаја преливања нереда, тврдећи да је опасност за Републику Српску измишљотина власти.

„БиХ није сретно мјесто, јер централизација и унитаризација није ничији интерес. БиХ треба да буде искључиво конфедерална заједница са мањим бројем заједничких функција него што их данас имамо“, рекао је предсједник Српске.

Додик сматра да је индикативно изазовање немира пред изборе, уз оцјену да такав покушај угрожавања власти неће успјети.

Према његовим ријечима, овај концепт је и изабран због процјена да избори неће промијенити власт у Републици Српској.

Референдум о самосталности могућ, али не сада

Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик изјавио је вечерас да је референдум о самосталности Републике Српске могућ, али не сада.

„Референдум није ствар која се потеже неколико пута, то се ради само једном и да ли ће успјети зависи од тога да ли сте одмјерили вријеме и начин. Мислим да то не можемо реализовати у овом тренутку, сада би то било реално опасно“, рекао је Додик на јавној трибини у Бијељини пред више стотина грађана.

Додик је објаснио да референдум носи огроман ризик, јер би у случају неуспјеха Република Српска могла да изгуби и ово што сада има.

„Да ли ће неко послије мене или нас препознати то вријеме, не знам, али знам да се прије неколико година није смјело ни причати о референдуму, а сада Република Српска има закон о референдуму и Народна скупштина у току ноћи, ове или неке сљедеће, може да донесе одлуку о расписивању референдума о статусу Републике Српске“, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, у овом је тренутку важно сачувати оно што Република Српска има и што јој даје право на референдум једног дана.

Одговарајући на питања о актуелној политичкој ситуацији, лидер СНСД-а је рекао да је запошљавање приоритет ове и сваке друге власти.

Додик је нагласио да Република Српска у сваком погледу треба да буде правна држава, а не земља хајки и прогона.

„Треба процесуирати све који су се незаконито обогатили, али не може се ничија имовина одузимати политичком одлуком, то може само суд“, рекао је Додик и нагласио да је против стварања атмосфере прогона.

Обраћајући се грађанима Бијељине, Додик је рекао да су за СНСД и садашњу власт све локалне заједнице у Републици Српској једнако важне, без обзира на то која странка је у њима на власти, наводећи Бијељину као примјер.

Он је подсјетио на улагања неколико стотина милиона марака које су Влада и власти СНСД-а уложиле у регију Семберије бројним капиталним пројектима, попут обилазнице и нове болнице.

Додик је критиковао локалну власт СДС-а у Бијељини због дуга од седам милиона марака за Болницу, у коју је Влада уложила 80 милиона КМ, а најавио је ускоро изградњу болница у Добоју и Источном Сарајеву.

Додик: Вјера у задовољење правде

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је у Братунцу настрадало највише Срба, да су многе мајке изгубиле дјецу и да за то нико није одговорао, али је изразио увјерење да ће доћи дан када ће починиоци злочина одговарати.

„Увјерен сам да ће истина о тим страдањима бити објављена, а правда задовољена“, изјавио је новинарима Додик, који је положио вијенац у спомен-соби погинулим српским борцима и цивилима у Братунцу и разговарао са члановима породица погинулих и представницима борачке организације из овог мјеста.

Он је истакао да је проблем у вануставно формираним Тужилаштву и Суду БиХ, који воде поступке и осуђују само Србе.

Додик је нагласио да је Европски суд у Стразбуру потврдио да Суд БиХ ради незаконито, али да се још ништа није промијенило.

„Ми водимо борбу да се дође до правде и да сви починиоци злочина одговарају, па и они који су починили злодјела над Србима у Братунцу и околини“, нагласио је предсједник Републике Српске.

Додик је рекао да приликом сваке посјете Братунцу ода пошту погинулима и да ће то и убудуће чинити, јер сјећање на људе који су страдали за Републику Српску даје нову снагу и одговорност приликом одупирања свим притисцима на које наилази у разговорима са међународним представницима.

Он је нагласио да је Република Српска укључила максималне ресурсе за бригу о породицама погинулих и ратним војним инвалидима.

„Чинимо колико можемо и свјесни смо да то није довољно, али је потребно да и Борачка организација и њени чланови ураде ревизије како би био смањен број оних који незаслужено примају инвалиднине, а то би довело до могућности повећавања инвалиднина и борачких накнада за оне који су се заиста борили за Републику Српску“, навео је Додик.

У Братунцу и средњем Подрињу током рата страдало је 3.267 српских бораца и цивила.

У Сребреници се морају уважавати закони Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је Сребреница општина у Републици Српској и да се у њој морају уважавати закони Српске.
„Тако ће увијек бити, без обзира на илузије неких да ће се то промијенити“, рекао је Додик новинарима у Братунцу.

Додик је нагласио да, упркос томе што неки бошњачки представницима власти у Сребреници омаловажавају институције Српске, у тој општини се морају уважавати закони Српске.

Српска стално изложена притисцима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Српска стално изложена притисцима дијела међународне заједнице и из Федерације БиХ, и да се борба за њен опстанак непрекидно води.

Додик је истакао да је недавно „наишао један талас“ са циљем да изазове нестабилност и притисак на институције како би се умијешали странци у рјешавање наводних проблема, али се показало да је Српска стабилна и уређена.

„До нереда није дошло, јер су грађани свјесни тешкоћа, али и напора који се чине да се одржи стабилност, поправи економски положај и одупре свим притисцима“, изјавио је Додик данас у Братунцу.

Он је рекао да нема никаквих контаката са било којом странком у Србији и да не жели да се мијеша у изборну кампању. Он је одбацио као нетачне и злонамјерне информације неких медија да је платио штампање плаката за Нову демократску странку Бориса Тадића.

Предсједник Српске је рекао да су рад Тужилаштва и Суда БиХ, као неуставно формираних институција, проблем који се мора рјешавати да би се дошло до правде и одговорности починилаца злочина над српским народом.

„Овај суд осуђује само Србе. Начин његовог рада оспорио је и Међународни суд у Стразбуру“, рекао је Додик.

Он је истакао да ће, упркос свим притисцима, Република Српска остати стабилна и трајна, јер је српски народ поднио огромне жртве за њено стварање.

„Српска је отворена за све добронамјерне који поштују њене законе. Као и у свакој земљи у свијету, они који крше и не поштују њене законе нису добродошли у Републику Српску и за њих овдје нема мјеста“, рекао је Додик.

 

 

 

Архива